*< < < NAZAD

Salon Muzeja primenjene umetnosti

Dama i jednorog / moja priča
Izložba Nene Skoko Snežane

7 – 28. septembar 2017.

Svečano otvaranje: četvrtak, 7. septembar 2017. u 19:00

Autorka izložbe: Nena Skoko Snežana

Kustoskinja izložbe: Bojana Popović

Autorke tekstova: Ivana Podnar i Nena Skoko Snežana

Grafičko oblikovanje kataloga, pozivnice, plakata: Nena Skoko Snežana

Odnosi s javnošću: Milica Cukić

Članovi Saveta Salona Muzeja primenjene umetnosti: Zoran Blažina, Biljana Vukotić, Slobodan Ivkov, Slobodan Jovanović, Radonja Leposavić, Ljiljana Miletić Abramović, Bojana Popović

O izložbi

Ljubav, ah ta ljubav. Ovoj velikoj životnoj i umetničkoj temi posvećena je izložba Dama i jednorog / moja priča, Nene Skoko Snežane.

Ljubav je bila tema i njene magistarske, samostalne izložbe održane u Muzeju primenjene umetnosti 1998. godine. Svoju ljubavnu priču sa Mihailom „ispričala“ je jezikom savremene umetnosti tekstila – u formi knjige kao umetničkog objekta – i tako na novi način pristupila tradicionalnom mediju tapiserije. Eksperiment, otvorenost za novo, angažovanost i samoispitivanje stalne su karakteristike njenog rada.

Dvadesetak godina kasnije, Nena Skoko Snežana nam ponovo priča o ljubavi.

Očarana bezvremenom lepotom šest čuvenih poznosrednjovekovnih tapiserija iz ciklusa Dama i jednorog iz pariskog Muzeja Klini, ona preispituje svoja ljubavna iskustava „u ključu“ njihovih simboličkih značenja. Ona prikazuju pet čula – mirisa, ukusa, sluha, vida i dodira, kao i Daminu „jedinu želju“ – želju za spoznajom ljubavne istine.

Na osnovu dokumentarne građe (sačuvanih pisama, razglednica, fotografija...) umetnica prevodi na tekstil dobijene ljubavne poruke i izjave tehnikama veza, štampe, taftovanja, tkanja, pačvorka, ručno rađenog papira, uplitanjem bilja, izlivanjem čokolade... Tako dobijene radove ona grupiše po temama u šest prostornih instalacija. Pet su posvećene jednom od čula – onom koje je dominiralo u vremenu ljubavi, ili čežnje za ljubavlju, sa konkretnom osobom. Šesta instalacija, Moja jedina želja, sublimacija je Neninog ljubavnog iskustva. Zagrepčanka Ivana Podnar, autorka teksta u katalogu, ovako je tumači:

„Nakon pet ljubavnih priča kroz koje upoznajemo različite protagoniste njezine ljubavi, konačno se srećemo i sa slikom umjetnice. Njezino razotkrivanje je suptilno ogolijevanje u kojem postepeno skida sloj po sloj svog nakita i odjeće, da bi u konačnici njezin lik i dalje ostao sakriven iza Dame. Dama je također mistična – djevica koja koketira s mitološkim bićem i poigrava se sa zabranjenim ljubavima, u posljednjem prizoru, odjevena u najfiniji brokat, uzima ili vraća nakit u draguljima optočen sandučić. Simbolika je zbunjivala stručnjake i nudila različita tumačenja, od kojih svako za sebe traži uporišta u složenoj kompoziciji. Transcendecija ljubavi, odricanje od čulnosti, odbacivanje pogleda čeznutljivog jednoroga moguće su poveznice s posljednjim segmentom izložbe Nene Skoko, koja svoje jastvo konačno transcendira u Umjetnosti – sasvim ogoljena, pretapa se sa slikom slike jedne od najtajanstvenijih europskih tapiserija, gdje se brišu granice autorice i lika, subjekta i objekta, prošlosti i sadašnjosti, tradicije i suvremenosti.“

“… To nije san!
To je istina moja, sva moja istina,
večni zakon što smrt pobeđuje
To je – ljubav moja!
To je riznica –
neizmenjivi dar tebi što još davno je
prinesen bio …”

Rabindranat Tagor

Izbor radova
Čulo vida
detalj
Čulo vida
detalj
Čulo sluha
detalj
Čulo sluha
detalj
Čulo ukusa
detalj
Čulo ukusa
detalj
Čulo mirisa
detalj
Čulo mirisa
detalj
Čulo dodira
detalj
Čulo dodira
detalj
Moja jedina želja
detalj
Moja jedina želja
detalj