...POČETNA ...NAZAD

Izložba

Žena, rat i plakat: 1914-1918
24. februar - 19. mart 2016.

Svečano otvaranje: sreda, 24.februar u 19:00 časova
Otvaranju izložbe prethodiće "protestna povorka" žena, koja će proći Knez Mihailovom ulicom, u kostimima sa početka prošlog veka i transparentima sa porukama borbe za ženska prava, na čelu sa glumicom Goricom Popović.
Uvodna reč na otvaranju: Gorica Popović i Vladimir Čeh.

Autor izložbe: Vladimir Čeh

Organizatori: Institut za istoriju oglašavanja i Muzej primenjene umetnosti.

Ulaz besplatan.

Izložba "Žena, rat i plakat: 1914-1918" predstavlja nastavak izložbe „Rat i plakat 1914-1918“, koja je bila priređena u Muzeju primenjene umetnosti povodom obeležavanja stogodišnjce od početka Prvog svetskog rata. (novembar 2014 - februar 2015. godine). Izložba se sastoji od 82 plakata.

Na plakatima iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Državnog vojnog muzeja u Londonu, Centralnog Državnog muzeja savremene istorije u Moskvi, Kanadskog Muzeja Prvog svetskog rata u Otavi i Narodne biblioteke u Beogradu u glavnoj ulozi je – žena.

Lik žene, kao motiv, pojavljuje se na plakatima u dve varijante, u zavisnosti od toga kome je poruka namenjena i koja je ciljna grupa. Žena je simbol, kada je poruka namenjena muškarcima ili akter, učesnik zbivanja, kada je poruka namenjena ženama. Tako su predstavljeni i plakati na izložbi, prema "rodno različitim" ciljnim grupama: za muškarce se vezuju teme kao što su država, žrtva i majka, a za žene – to su domaćica, radnica, volonterka i ratnica.

Izbor plakata
Nacionalni zajam
Mario Borgoni (Mario Borgoni)
1916, Italija
Peti austrijski ratni zajam
Alojz Hans Šram (Alois Hans Schram)
1916, Austrougarska
Slava Engleske, Sramota Engleske
1914, Velika Britanija
Fotografije sa otvaranja izložbe
Autor fotografija: Veselin Milunović
Žena rat i plakat 1914 - 1918