< < < NAZAD

Izložba u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“

Obnavljanje lepote: restauracija monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine

12. maj - 4. jun 2016.

Tokom manifestacije "MUZEJI SRBIJE - 10 dana od 10 do 10",
od 12. do 21. maja 2016. Muzej će raditi svaki dan od 10 do 22 h.
Ulaz je slobodan.

Kustos izložbe: Bojana Popović, MPU

Konzervatori: Dragana Dingarac Krivaja i Milan Andrić, MPU

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Restauracija

Zbog velikih oštećenja, koja su vremenom nastala usled popuštanja međusobnih veza keramičkih pločica i drvene pozadine, izvršena je restauracija Dalmatinke i Hrvatskog proleća u periodu od kraja 2014. do maja ove godine. Zahvaljujući znanju i veštini Dragane Dingarac Krivaja i Milana Andrića, iskusnih konzervatora-restauratora, Tabakovićevi panoi zrače svojom prvobitnom lepotom.

mr Dragana Dingarac Krivaja

Diplomirala je i magistrirala na fakultetu Primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Unikatne keramike u klasi profesorke i mentorke Mirjane Isaković. Tema magistarskog rada bila je Restauracija keramike – porcelan, fajans, kamenina.

Kao dugogodišnja saradnica Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Moderne galerije Likovni susret u Subotici, radila je na konzervaciji i restauraciji dela značajnih za istoriju srpske keramike.

Milan Andrić

Diplomirao je vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2004. godine radi u Muzeju primenjene umetnosti. Pored obavljanja konzervatorsko-restauratorskog tretmana brojnih muzejskih predmeta izrađenih od drveta, učestvuje u zaštiti pokretnih kulturnih dobara koja se nalaze i u drugim institucijama: Muzeju grada Beograda, Skupštini grada Beograda, Pećkoj patrijaršiji, Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku...

Obnavljanje lepote: restauracija monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine