< < < NAZAD

Promocija knjige i prateća izložba

SWINGING 90s
Pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika

29. septembar - 1. oktobar 2016.
Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Otvaranje izložbe: ČETVRTAK 29. SEPTEMBAR 2016. u 19 h

Izložbu će otvoriti Radivoje Dinulović

Stručno vođenje: SUBOTA, 1. OKTOBAR u 16.30 h

Razgovor o knjizi: SUBOTA 1. OKTOBAR 2016. u 18 h

Učesnici: Miško Šuvaković, Irina Subotić, Maja Mirković i autorka

Promocija knjige i prateća izložba

Izdavačka kuća Orion Art iz Beograda objavila je knjigu ‘Swinging 90s: pozorište i društvena realnost Srbije u 29 slika’ Irene Šentevske. Knjiga je nastala na osnovu autorkinog magistarskog rada na Grupi za teoriju umetnosti i medija Univerziteta umetnosti i dugogodišnjeg kustoskog rada (1996-2006.) na Bijenalu scenskog dizajna, za koji je 2006. godine nagrađena Velikom nagradom Srbije za primenjenu umetnost i dizajn. Knjiga predstavlja sveobuhvatni pregled pozorišne produkcije u Srbiji devedesetih godina u njenom opštem društvenom kontekstu, ali se fokusira na vizuelni jezik i konceptualizaciju pozorišne produkcije u ovom periodu. Recenzenti knjige su Miško Šuvaković, Nevena Daković, Irina Subotić i Radivoje Dinulović.

Promocija knjige obuhvata dva događaja u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu – otvaranje prateće izložbe i razgovor o knjizi. Izložba obeležava i dvadesetogodišnjicu osnivanja Bijenala scenskog dizajna na kome su Yustat centar za scensku umetnost, Muzej primenjene umetnosti i Bitef uspešno sarađivali u nekoliko Bitefovih sezona.

Iz recenzija SW90

Knjiga Irene Šentevske pionirsko je i kapitalno delo za našu sredinu. I sama Šentevska je pionir (stigla je da bude i Titova pionirka) – njen istraživački, teorijski, kustoski i prevodilački opus sasvim su novi i posebni.
Radivoje Dinulović

Njeno istoriografsko i teorijsko razmatranje scenskog dizajna u Srbiji u periodu koji je – za razliku od uobičajenih kvalifikativa poput turbulentne, godine raspada, godine koje su pojele skakavci – određen po kulturalno-zeitgeist ironičnoj analogiji s britanskim šezdesetim kao swinging, već od prvih stranica otkriva se kao indikativno i bogato područje promišljanja o političkom delovanju, konfliktima i kulturnim promenama na čijem ukrštanju, poput simptomatičnog čvorišta, stoji pozorište, njegov vizuelni jezik i kulturalne reference.
Nevena Daković

Potrebno je naglasiti da je studija izuzetno zanimljivo pisana i da njeno objavljivanje svakako predstavlja poseban kulturni događaj – ne samo u krugovima pozorišnih poslenika.
Irina Subotić

Ova knjiga je teorijska autobiografija.
Miško Šuvaković

Izbor radova
Mizantrop
Mizantrop
Proleće ili noćna mora u Srbiji
Proleće ili noćna mora u Srbiji
Silence of the Balkans
Silence of the Balkans
Slušaj mali čoveče
Slušaj mali čoveče
Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović