< < < NAZAD

Projekat

Knjiga – umetnički objekat 3 / Book - Art object 3
Za budućnost / For the Future

18 – 26. novembar 2016.

Svečano otvaranje: petak, 18. novembar 2016. u 19 časova

Autor izložbe i kataloga: Snežana Skoko

Organizatori: Punkt za umetnički eksperiment i Muzej primenjene umetnosti

Knjiga je nešto što zahteva i maštu i taktilnost. Da biste pratili njen sadržaj, morate da je dodirnete i da svim svojim znanjem i maštom pratite slova, reči, rečenice.... A šta se dešava kada nema slova? Kada postoji samo oblik, od koga, po navici, očekujete da vam nešto kaže, ispriča? Kakva je poruka kada je doživljaj samo vizuelan, kada nema pisanih slova? Kojim jezikom tada govorimo? Da li sam poznati oblik ima moć da uspostavi univerzalnu komunikaciju?

Ovaj projekat je pokušaj da se uđe u novu sferu “čitanja“ i karakterističan je po tome što sadržaj knjige ne koristi kao predložak za ineterpretaciju već knjigu tumači i pokazuje kao umetnički predmet koji vizuelnim sredstvima i znacima utiče na percepciju „čitaoca“, ostavljajući mu prostor da sam prepozna i dogradi sadržaj.

2008. Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti

O izložbi

Punkt za umetnički eksperimrent je nezavisna umetnička asocijacija koja se bavi programima inicijative u kulturi i podsticajem eksperimenta i istraživanja u savremenoj umetnosti, kao i približavanjem savremene umetnosti svim članovima društva.

Punkt za umetnički eksperiment je od 2008. godine organizator međunarodne manifestacije, kvadrijenala Knjiga - umetnički objekat / Book - Art object, sa ciljem da umetnička disiplina koja se bavi knjigom kao umetničkim objektom dobije odgovarajuće mesto i značaj na domaćoj umetničjkoj sceni i da se ustali na našim prostorima.

U okviru ovogodišnjeg projekta “Knjiga-umetnički objekat 3 / Book-Art object 3“ biće organizovana međunarodna izložba sa temom “Za budućnost / For the Future” u galeriji Muzeja primenjene umetnosti kao i gostujući program u Legatu Petra Lubarde u Beogradu sa izložbom radova studenata Dizajna tekstila i odeće, sa Univerziteta u Ljubljani i studenata umetničkih fakulteta i Arhitektonskog fakulteta iz Beograda, kao i učenika Škole za dizajn iz Beograda.

Izbor radova sa ove dve izložbe biće prikazan u Frankofonom centru za univerzitetsku uspešnost Univerziteta u Beogradu (Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković”), od 29. 11. 2016. do 08. 12. 2016.

Punkt je 2008-9. godine u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije, organizovao međunarodnu izložbu KNJIGA-UMETNIČKI OBJEKAT (BOOK-ART OBJECT) u prostoru Muzeja „25 maj”, Beograd. Na izložbi su predstavljeni radovi 41-og umetnika i prikazana je prateća izložba radova gosta-umetnika Joanna Hoffmann iz Poljske.

Kroz uspostavljanje saradnje sa mrežom međunarodnih umetnika i kustosa koji se bave umetničkom knjigom, manifestacija je prerasla u kvadrijenale. Punkt je 2012-13. organizovao novu međunarodnu izložbu KNJIGA-UMETNIČKI OBJEKAT 2 (BOOK-ART OBJECT 2), u prostoru Narodne biblioteke Srbije. Na izložbi su prikazani radovi 52 umetnika. Gosti, umetnici po pozivu, su bili slovenačke umetnice Marija Jenko i Tanja Nuša Kočevar sa prostornom instalacijom „Writings“, i umetnica Zora Stančič koja je održala predavanje i prezentaciju na temu „Knjiga umetnika“.

Deo izložbe „Knjiga-umetnički objekat 1“ je 2009. godine bio prikazan na prostoru nekadašnje Narodne biblioteke na Kosančićevog venca u Beogradu, tokom manifestacije obeležavanja godišnjice bombardovanja Beograda 1941. godine (organizator Narodna biblioteka Srbije); a deo izložbe „Knjiga-umetnički objekat 2“ u prostoru Matice crnogorske u Herceg Novom (organizatori Elena Jurkovič i Marija Čolpa), a od oktobra meseca 2013. u Danskoj "Artists Books - Denmark" (organizator umetnik i kurator Paul Jensen).

Projekat “Knjiga – umetnički objekat 3 / Book - Art object 3” je podržao Sekretarijat za kulturu, grada Beograda.