< < < NAZAD

Izložba

Između prošlosti i budućnosti:
25 godina autorske modne scene u Srbiji

27. oktobar – 19. novembar 2016.

Otvaranje izložbe: četvrtak, 27. oktobar u 20 h

Autori: mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević

Dizajner postavke: Igor Stepančić

Koordinator izložbe: Milica Cukić, MPU

Organizatori: Modni studio "Click" i Muzej primenjene umetnosti

O izložbi

U okviru obeležavanja jubileja Beogradske nedelje mode, izložba Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji želi da predstavi deo prošlosti i sadašnjosti savremene scene autorskog modnog dizajna u Srbiji. Moda se brzo kreće, pa izlaganje dosadašnjih iskustava za cilj ima da široj publici predstavi prošlost modne kreativnosti, a stručnoj javnosti ponudi okvir za promišljanje budućnosti.

Izložba će prikazati razvoj savremene scene domaćeg autorskog modnog dizajna od devedesetih do danas. Fokus izložbe je na predstavljanju autora čiji je samostalni rad obeležio ove godine. Izloženi modeli i fotografije pružiće uvid u razvoj estetskih i proizvodnih standarda sektora i omogućiti bar naslućivanje obrisa njegovih potencijala i dometa.

Autori, čiji je rad hronološkom odrednicom postavke obuhvaćen, u najvećoj meri, jesu oni autori koji predstavljaju činioce aktuelne scene autorskog modnog dizajna. Manji broj prikazanih dizajnera više se ne bavi samostalno modom, pa ni modom uopšte; dok je jedan broj danas deo svetske modne scene. U tom smislu, izložba pruža uvid, ne samo u razvoj srpskog autorskog dizajna kao jedinstvenog bića, već i uvid u početke i razvoj dizajnera per se. Biće zanimnjivo prisetiti se kultnih modela devedestih, ili početaka Čumić distrikta; zapitati se zašto su pojedini talenti odustali, ili otišli u druge vode – geografske ili poslovne.

Izložba će imati prateći program sačinjen od stručne konferencije, okruglih stolova, dečjih radionica, sustreta sa dizajnerima, kao i stručnih vođenja kroz postavku.

Izbor radova
Dizajnerka Doda Komad
Dizajnerka Doda Komad
Dizajnerka Dijana Macura
Dizajnerka Dijana Macura
Dizajnerka Ivana Pilja
Dizajnerka Ivana Pilja