< < < NAZAD

Izložba

Duh budoa
istorija japanskih borilačkih veština

6 - 25. avgust 2015. godine

Svečano otvaranje izložbe: Četvrtak, 6. avgust u 18:00, MPU

Izložbu će otvoriti NJ. E. Đuići Takahara, ambasador Japana u Srbiji

Kustos izložbe: mr Milica Cukić, MPU

Organizatori: Japanska ambasada u Republici Srbiji i Muzej primenjene umetnosti

O izloži

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u saradnji sa Japanskom ambasadom u Republici Srbiji i Japanskom Fondacijom, tokom meseca avgusta, predstaviće beogradskoj publici jedinstvenu izložbu pod nazivom „Duh budoa: istorija japanskih borilačkih veština“.

Izložba „Duh budoa“ prikazuje istoriju tradicionalnih japanskih borilačkih veština, od borbenih tehnika korišćenih na bojnom polju (buđicu) do modernih borilačkih veština koje za cilj imaju oblikovanje tela i duha (budo). Istorija je predstavljena originalima i kvalitetnim reprodukcijama istorijskog naoružanja kao što su: lukovi, strele, samurajski oklopi, mačevi i sl., kao i kroz materijal i foto panele sa informacijama o popularnim borilačkim veštinama kao što su: kendo, džudo, kjudo, karatedo, sumo, naginata, šorinđi kempo, aikido i đukendo.

Ova izložba sastoji se iz dva dela:

U prvom delu izložene su reprodukcije i originali istorijskog oružja, kao što su lukovi i strele, oklopi, šlemovi kojima se prikazuje razvoj i promene japanskih borilačkih veština od 8. do 19. veka. Kako mnogo drevnih vrsta oklopa i oružja nije odolelo zubu vremena ili su previše krhki za međunarodni transport, izložba sadrži i kvalitetne reprodukcije, koje živopisno prikazuju oklope i šlemove kao iz vremena kada su nastajali.

Drugi deo izložbe bavi se reorganizacijom buđicua u budo u 19. i 20. veku prikazujući kako je duh borilačkih veština još uvek deo svakodnevnog života Japanaca. Devet budo udruženja izložilo je odeću i opremu, kao što su bambus mačevi, štitnici, lukovi, strele i slično, koje koriste vežbači i studenti.

Izložba "Duh Budoa: Istorija japanskih borilačkih veština" realizovana je zbog velikog interesovanja u inostranstvu za japansku borilačku kulturu. Cilj organizatora je da posetioci širom sveta, kuda je ova izložba već gostovala, steknu saznanja o istoriji japanskih borilačkih veština, ljudskoj estetici i kreativnosti, kao i o društvenoj istoriji Japana i japanskom načinu razmišljanja.

Izbor radova
Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović

DUH BUDOA: istorija japanskih borilačkih veština