...POČETNA ...NAZAD
37. SALON ARHITEKTURE
AFIRMACIJA
26. mart - 30. april 2015.

Svečano otvaranje i dodela nagrada: četvrtak, 26. mart 2015. u 19 h

After Party: (19:30-21:30), Kafe Amelija (Topličin venac 4)

Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktor MPU

Organizator: Мuzej primenjene umetnosti, Beograd

37. SALON ARHITEKTURE

Ovogodišnji 37. Salon arhitekture održaće se tradicionalno u Muzeju primenjene umetnosti od 26. marta do 30. aprila 2015. i proteći će u znaku slogana AfirmAcijA koji poentira značaj relacije Arhitekta - Arhitektura - Akcija / Afirmacija. Namera organizatora Salona je da se prikaže, preispita, sagleda i afirmiše kompleksno polje savremene arhitekture u njegovim brojnim kontradiktornostima i aspektima jer arhitektura “pravi” i „zauzima“ prostor i ima dugotrajno dejstvo na kulturu življenja i odnosa stanovnika, kao i na sliku samog grada.

Salon arhitekture kao prvorazredna arhitektonska manifestacija, više od četrdeset godina svakog proleća u galerijama Muzeja, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva. Osim glavne sekcije, gde su izloženi selektirani radovi u više kategorija (u formi plakata, fotografija, maketa, planova, publikacija, videomaterijala) koji su pristigli na konkurs, dodatnu dinamiku i aktuelnost donosi prateći program Salona. Biće predstavljen veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva kao i brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo. Studentska i druga zainteresovana publika imaće priliku da direktno učestvuje u okviru izložbi, eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja.

Posebno mesto u pratećem programu ovogodišnjeg Salona ima prezentacija nastupa Republike Srbije na 14. međunarodnom Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. kao i izložba „Crno na belo“ posvećena životu i radu grupe savremenih arhitekata (Braca Gaković, Marin Krešić, Zoran Lazović, Branislav Mitrović, Snešana Ristić, Dragan Stamenović, Mihailo Timotijević, Borut Vild, Dragan Živković).

Žiri 37. Salona arhitekture koji se sastoji od uglednih domaćih i internacionalnih profesionalaca: Boštjan Bugarič, Milan Đurić, Dejan Milanović, Igor Rajković i Maja Ćirić dodeliće Grand Prix kao i ostale nagrade u kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije, eksperiment i istraživanje, gost, arhitektonska kritika i arhitektonska fotografija. Članovi Saveta 37. Salona arhitekture su takođe eminentni autori i stručnjaci na polju arhitekture: Aleksandru Vuja, Aleksandar Bobić, Maša Bratuša, Dejan Miletić i Ljiljana Miletić Abramović.

Ističemo da je ove godine organizacija Salona značajno unapređena uvođenjem posebnog softvera za prijavljivanje učesnika elektronskim putem, a preko posebnog sajta www.salonarhitekture.rs. Osim transparentnijeg načina prijavljivanja, ova tehnološka inovacija je i članovima žirija omogućila bolje sagledavanje svih pristiglih radova i olakšala rad prilikom selekcije za izlaganje.

Sve detaljnije informacije o programu 37. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

Fotografije sa otvaranja izložbe

Autor fotografija: Veselin Milunović