<<< NAZAD
KONKURS
za projekat predstavljanja Republike Srbije na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2014. godine

SRBIJA NA 14. BIJENALU ARHITEKTURE, VENECIJA 2014.

FUNDAMENTALS - 100 GODINA MODERNOSTI

Svečano otvaranje: 5. jun 2014. u 14h u Veneciji.
Izožbu u paviljonu Srbije otvorila ambasadorka Republike Srbije u Italiji, gospođa Ana Hrustanović, u prisustvu konzula Republike Srbije u Trstu gospodina Dragana Kićanovića.
Autorski tim: 14-14 Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Igor Sladoljev i Zlatko Nikolić.
Komesar izložbe: prof. Ivan Rašković, d.i.a.
Organizatori: Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS.

Paviljon Republike Srbije na 14. Bijenalu arhitekture, otvara se u Veneciji 5. juna 2014. godine, dok će čitava manifestacija trajati od 7. juna do 23. novembra 2014. godine. Umetnički direktor ovogodišnjeg Bijenala arhitekture, arhitekta Rem Kolhas (Rem Koolhaas), zemljama učesnicama, postavio je temu Fundamentals (Osnove) koja se odnosi na evoluciju nacionalnih arhitektura u poslednjih 100 godina. Predstavnik Republike Srbije na venecijanskom Bijenalu arhitekture tradicionalno je odabran putem institucije konkursa, koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Odabran je mladi autorski tim 14-14 koji čine Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Igor Sladoljev, Zlatko Nikolić. Ostali saradnici su Srđan Keča i Andrea Palašti.

Poduhvat 14–14 iscrtava opseg onoga što podrazumeva snimanje arhitektonskog proizvoda u jedinici vremena u nacionalnom domenu. Da bi se ostvario ovaj zadatak, izložbu je trebalo kustoski obraditi kroz dva segmenta tako da priroda jednog gradi kontekst za onog drugog.

Unutrašnji deo izložbenog prostora, ispunjen dnevnim svetlom, čini okvir od stotinu značajnih arhitektonskih projekata nastalih od 1914. do 2014. godine, dok se okolni prostor bavi jednim projektom – Muzejom Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, hrvatskog arhitekte Vjenceslava Rihtera. Zdanje Muzeja revolucije nikada nije sagrađeno, osim podrumskog dela, i njegova sudbina, vezana za mesto i vreme pruža opipljiv kontekst koji treba imati u vidu dok posmatramo mural u centralnoj sobi paviljona.

Koristeći film kao medijum, reditelj Srđan Keča prati epilog i arheologiju Rihterovog muzeja kroz nekoliko narativa, koji su izloženi po obodu paviljona kao trokanalana instalacija. Prva dva su postavljena tako da dočaraju dualnost prostora: u podrumu Muzeja žive Romi, dok je sa spoljne strane, u kontekstu Novog Beograda, ovaj prostor potpuno nevidljiv. Treća projekcija, prikazana odvojeno, na drugom kraju paviljona, pokazuje privremenu instalaciju Muzeja Revolucije, napravljenu u Beogradu, od ispletenog kanapa i ispunjenu helijumom, u razmeri 1:1. Instalacija je sastavni deo projekta 14–14 i obeležava mesto na kojem je objekat prvobitno trebalo da bude sagrađen, udaljeno oko tri stotine metara vazdušnom linijom od mesta na kojem je konačno započeta gradnja.

Projektni ekpoze Vjenceslava Rihtera za zgradu Muzeja revolucije iz 1961. počinje ovim rečima:

"Zadatak je i ideja ovog muzeja čuvanje istine o nama. Iz ovoga proizlazi njegova izuzetna važnost, koja je u urbanističkoj lokaciji našla svoju potvrdu. Prema tome nemoguće je prići rješavanju ovog zadatka arsenalom konvencionalnih pojmova o muzejima ma koliko korektna arhitektonska rješenja iz toga proizlazila. Urbanističko - arhitektonska plastika Muzeja revolucije mora izražavati jednu cjelovitu veliku ideju. Našu ideju i ideju o nama. Ona je toliko naša, koliko je nova i koliko je autentična. Nove ideje proizlaze iz fundamentalnih istina i na njima se grade."

Kada danas čitamo ove reči, imajući u vidu da zgrada Muzeja revolucije nikada nije izgrađena, osim podzemnog nivoa Muzeja, u kome danas borave beogradski beskućnici, čini nam se da je na jedan apsurdan način ispunjen Rihterov zadatak “čuvanja istine o nama”.


Razgovor o

14. BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI 2014.
FUNDAMENTALS - 100 GODINA MODERNOSTI
PREDSTAVLJANJE REPUBLIKE SRBIJE

Vreme: Utorak, 23. decembar 2014. u 18 časova
Mesto: Muzej primenjene umetnosti

Učestvuju:

Članovi Stručnog Saveta / Žirija: Ljiljana Miletić Abramović; Igor Marić; Milan Đurić; Vladimir Milenković; Miroslava Petrović Balubdžić; Borislav Petrović

Članovi autorskog tima Projekat 14-14: Marko Salapura; Zlatko Nikolić

Arhitekte: Zoran Lazović; Snežana Ristić; Aleksandar Bobić

Učesnici pratećeg programa Bijenala: Andrija Stojanović, Virdžinija Đeković, Vladimir Radinović

Moderator: Ivan Rašković, komesar

Ovogodišnje, tek završeno, 14. Bijenale arhitekture u Veneciji 2014 (juni – novembar) kao najveća, najskuplja i jedna među najznačajnijim arhitektonskim izložbama u svetu, okupilo je 65 zemalja učesnica. Ocene o Bijenalu su različite, ali niko ne spori harizmatični uticaj Rema Kolhasa (Rem Koolhaas) umetničkog direktora 14. Bijenala arhitekture. Preovlađuje utisak da je ovogodišnje Bijenale imalo mnoge neočekivane trenutke kao i veoma širok i raspršen pregled istraživanja o tome šta je modernizam u arhitekturi bio.

Republiku Srbiju predstavljao je „Projekat 14-14” autorskog tima: Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Srđan Keča i Zlatko Nikolić. I naši predstavnici su, kao i većina učesnika nacionalnih paviljona, prihvatili Kolhasov izazov da ponovo razmotre arhitektonsku istoriju svojih zemalja. Svaka od tih pojedinačnih, lokalnih interpretacija istovremeno je i globalna, univerzalna metafora o sudbini modernog pokreta u arhitekturi.

Muzej primenjene umetnosti kao organizator, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstvo kulture i informisanja RS, organizuje ovaj završni razgovor o predstavljanju Srbije na 14. Bijenale arhitekture u Veneciji 2014, kao jedan vid evaluacije ovog događaja u najširem stručnom, kulturološkom i društvenom kontekstu.


Fotografije: otvaranje

Fotografije: priprema paviljona

Video: Museum of the Revolution (3-channel video installation, 2014) | Trailer


REZULTATI KONKURSA

U konkurenciji od 29 pristiglih radova, Konkursa za projekat predstavljanja Republike Srbije na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji, Stručni savet je, većinom glasova, izabrao projekat pod nazivom
14-14 autorskog tima u sastavu: Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Igor Sladojev i Zlatko Nikolić.

Fotografije nagrađenog projekta

14-14 video

Izveštaji i obrazloženja

Izveštaj o radu Stručnog saveta, kao i uvid u pristigle radove, su objavljeni na Web portalima Muzeja primenjene umetnosti, Udruženja arhitekata Srbije i Društva arhitekata Beograda.

Ovde možete preuzeti fajlove u PDF formatu klikom na odgovarajuću ikonu:

Naslov
PDF
 
14. BIJENALE ARHITEKTURE U VENECIJI - Izveštaj o radu Stručnog Saveta Bijenala / Žirija
 
14. BIJENALE ARHITEKTURE U VENECIJI - Obrazlozenje Žirija
 
14. BIJENALE ARHITEKTURE U VENECIJI - Izvestaj komesara sa sastanka
 

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

Muzej primenjene umetnosti
u saradnji sa
Udruženjem arhitekata Srbije

KONKURS
za projekat predstavljanja Republike Srbije na 14. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2014. godine

Ovde možete preuzeti fajlove u PDF ili DOC formatu klikom na odgovarajuću ikonu:

Naslov
PDF
DOC
Raspis konkursa za 14. bijenale arhitekture u Veneciji
Formulari za prijavu 1 i 2
Rem Kolhas, Tema 14. Medjunarodne izlozbe arhitekture, Fundamentals
Rem Koolhaas, The Topic of the 14th International Architecture Exhibition, Fundamentals
Izvestaj Komesara 01
Izvestaj Komesara 02

Fotografije paviljona

Planovi i preseci paviljona