< < < NAZAD

Retrospektivna izložba Jugoslava Vlahovića

Knjige otisaka

11. jun – 5. jul 2014.

Svečano otvaranje: Sreda, 11. jun 2014. u 19:30 časova
Na otvaranju izložbe će govoriti Rastko Ćirić, umetnik i pedagog, Dragan Jovanović, novinar i ekolog, Bora Đorđević, rok muzičar i pesnik.

Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos u Odseku za savremenu primenjenu umetnost MPU

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Jugoslav Vlahović, (rođen u Beogradu 1949), završio je grafički odsek u klasi prof. Bograda Kršića na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde je, poslednjih dvadesetak godina, i sam bio omiljeni pedagog.

Bio je jedan od osnivača prve jugoslovenske autorske akustičarske grupe Porodična manufaktura crnog hleba i performans-grupe EKIPA A3. Učestvovao u legendarnom mjuziklu „Kosa“ Ateljea 212.

Ilustrovao i grafički opremio oko 50 knjiga raznih autora i 11 autorskih knjiga. Objavio preko 30 ilustracija u The New York Times-u i TIME-u, a zatim hiljade ilustracija u domaćim i inostranim dnevnim listovima, časopisima, revijama. Samo u NIN-u, do sada, je objavio više od 7.000 naslovnih strana, karikatura i ilustracija. Radio grafički dizajn za diskografska izdanja desetine domaćih pop i rok grupa, među kojima se posebno izdvaja kompletan opus „Riblje čorbe“.

Izlagao na osamdeset samostalnih i više od hiljadu kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Skoro 40 godina redovno izlaže na godišnjim manifestacijama ULUPUDS-a: „Zlatno pero Beograda”, „Majska izložba”, „Oktobarski salon”, „Karikatura” i dr. Član Predsedništva i Umetničkog saveta ULUPUDS-a. Bio je član i izlagač međunarodne likovne grupe „Junij”. Redovno izlaže na najvećim konkursima karikature kod nas i u svetu.

Radovi Jugoslava Vlahovića nalaze se u kolekcijama Muzeja primenjene umetnosti i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (mapa grafika Slikari i voajeri sa 24 serigrafije), u Muzeju humora u Gabrovu (Bugarska), “Sammlung Basel“ (Švajcarska), u kolekciji „U potrazi za lepim“ Gilbert Paper, Menaša, SAD, u Muzeju istorije u Bonu i Muzeju istorije u Parizu. Zastupljen sa više logotipa u knjizi Corporated design no1, Japan, 1993. i Znakovito, trilogija grafičkih znakova Radomira Vukovića, Kvadart, 2002.

Dobitnik je tridesetak domaćih i internacionalnih nagrada za ilustraciju i karikaturu i desetak nagrada za opremu knjige i dizajn.

Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos u Odseku za savremenu primenjenu umetnost MPU