< < < NAZAD

Izložba keramičke instalacije

Čuvari grada / Lana Rakanović

2 - 19. oktobar 2013.

Svečano otvaranje: sreda 2. oktobar 2013. u 19 časova

Program: kvartet Mistik cello: Mima Vrbanić, Ana Ristić, Milica Grujić i Sandra Grujić; baletski igrači: Jelena Nenadić i Marko Sebić


Kustos izložbe: Jelena Popović, kustoskinja MPU

Organizator: Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Muzej primenjene umetnosti otvoriće jesenju sezonu samostalnom izložbom keramičarke Lane Rakanović: ona će svoje radove predstaviti na izložbi pod nazivom Čuvari grada. Lana Rakanović je umetnica mlađe generacije i pripada krugu društveno osvešćenih i angažovanih stvaralaca. Čuvari grada su priča o herojima i antiherojima, u kojoj se umetnica bavi temom savremenog grada uz oštru kritiku globalizacije, otuđenja i letargije u društvu.

Koristeći različite stilove i materijale, Lana je stvorila posebne i veoma ekspresivne prostorne instalacije. Likove gradi inspirisana gotičkim stilom u umetnosti i arhitektonskim elementom gargujem (vodoriga). Njeni akteri su nadrealne keramičke skulpture smeštene u savremeni kontekst grada. Negirajući graničnu liniju između keramike, stripa, printa i postamenta Lana Rakanović stvara atmosferu imaginarnog grada i njegove arhitekture. U ovoj pozorišno-scenskoj celini, keramička skulptura je u neraskidivoj vezi sa ambijentom Muzeja primenjene umetnosti.

Figure su rađene u tehnici kamenine, dekorisane su engobom sivih i smeđih tonova ili glazirane belim i sivim bojama. Svedeni kolorit i mračni tonovi keramike dodatno pojačavaju dramaturšku napetost. Nasuprot bojama keramike, veštački materijali koje umetnica koristi kao ukrase, perje, sunđer i plastika uglavnom su jakih boja. Po izgledu frizure prepoznaje se kojoj od grupa figura pripada: Luchador, Bece, Vodorige, Psychobilly, Čekićem po glavi, The Clash, Life –Hands i Beak.

U tekstu za katalog izložbe Lana Rakanović ističe:

„…Niko se ne seća kada je prestao da izlazi iz stana kad se smrkne, a niko ne seća ni ko je predložio angažovanje „čuvara“. Čuvari su živeli na krovovima zgrada, i pošto im je bilo dosadno (s obzirom da nisu imali od koga da štite grad) morali su sebi da nađu zabavu. Često je ta zabava bila na račun ljudi: oni su bili smešni, stalno su se štrecali, krili, šunjali, iskradali, prikradali, plašili su se da ih neko ne primeti. Čuvari im se nikada nisu sviđali, ali nisu smeli, ili nisu hteli da im to kažu. Svaka zabava dosadi, i onda se mora izmisliti nova. Tako su se čuvari organizovali u različite grupe, koje su se na kraju pretvorile u bande. Te bande sada haraju gradom i rade sve ono što rade i prave bande. Jedina razlika je što čuvari ne deluju u podzemlju, već se mogu videti kroz prozor, prilično visoko. Eto, tako su ljudi postali zatvorenici u sopstvenom gradu. Izgleda da im to ne smeta. Neverovatno kako su prilagodljivi!“

Koristeći internet, novine, filmove (Paklena pomorandža, 1971; Ratnici podzemlja, 1979; Lavirint, 1986), strip (Majk Minjola) i muziku (pank, rokabili), Rakanovićeva stvara smele likove kombinacijom ljudskih i životinjskih elemenata i gradi svoj prepoznatljiv stil. Čuvari grada Lane Rakanović inspirisani su i njenom saradnjom sa vajarom Sendijem Kumalakantijem, te zajedničkim interesovanjima za film, muziku, ilustraciju i fotografiju.

Biografija

Lana Rakanović (1979) diplomirala je na Odseku za keramiku i staklo Fakulteta primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 2005. godine. Master studije u oblasti kulturne politike i menadžmenta završila je 2012. godine na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Članica je ULUPUDS-a od 2008. Pored keramike bavi se scenografijom, bodi artom, umetničkom šminkom i nakitom. Kao članica radionice za specijalne efekte „Mad Squirrel“ afirmisala se u ovom poslu i trenutno je angažovana na snimanju filma Everly, u kojem igra Selma Hajek.

Bruno, 2013.

Spajk, 2013.

Sulja, 2013.

Džim Keli, 2013.

El Trueno, 2013.

Sludge Hammer, 2013.

El Ganch, 2013.

Den, 2013.

Snake, 2013.

Sid, 2013.

Džo, 2013.

Den, detalj, 2013.

Džo, detalj, 2013.

Fotografije sa otvaranja izložbe (Veselin Milunović)
Kustoskinja izložbe: Jelena Popović, kustoskinja MPU