< < < NAZAD

Strip projekat

anonymous said:
ODBRANA UTOPIJE
septembar – decembar 2013. godine

Organizator i producent projekta: organizacija “Anonymous said:”

Partneri: Muzej primenjenih umetnosti, dnevni list “Danas”

Projekat je finansijski podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Vreme trajanja projekta: Septembar – Decembar 2013.

Najava predposlednje tribine:
"Obrasci društvene nejednakosti"
petak, 29. novembar u 18h, Muzej primenjene umetnosti
Odbrana utopije - najava 56 KB

U periodu od sredine septembra do kraja decembra, organizacija „Anonymous said:“ u saradnji sa Muzejom primenjene umetnosti i dnevnim listom „Danas“, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, organizuje projekat “Odbrana utopije”, zasnovan na tretmanu društvenih fenomena koji se odnose na pitanje socijalne pravde i borbe za pravednije i bolje društvo. Projekat se realizuje u vidu produkcije i prezentacije sedam strip ostvarenja (dela više autora) u vikend izdanjima dnevnog lista „Danas“, potom putem sukcesivno građene izložbene postavke i organizovanja tribina u galeriji Muzeja primenjene umetnosti, saobraznih dinamici objavljivanja stripova, te izdavanjem publikacije na engleskom jeziku koja će objediniti sve strip radove.

Tema odbrane ideje pravednog društva, utopije i društvene imaginacije, predstavlja reakciju na sociološko orijentacioni, ekonomski, razvojni, idejni i psihički kolaps društva u Srbiji. Naime, u vreme lažno nametnutih društvenih tema, grčevite borbe za golo egzistencijalno preživljavanje, eliminisanja viših kulturnih vrednosti ukidanjem kulturnih institucija i generalnom marginalizacijom pitanja moralnih i društvenih vrednosti, pitanje socijalne pravde i izgradnje pravednog društva sistematski je istrošeno i degradirano. Zagovornici ovih pitanja, koja se odnose na izgradnju pravednijeg društva, nalaze se pred velikim izazovom, zbog percepcije njihovih zalaganja kao anahronih, nesposobnih da prate intenzitet ekonomskih i društvenih neoliberalnih promena i zahteva, intelektualno slabih, te iracionalno izgubljenih u procesima tranzicije.

Projekat je nastao na osnovu sagledavanja dominantnih društvenih procesa koji osporavaju i negiraju bilo kakvu akciju usmerenu prema pravednom društvu kao ekonomski i društveno nelegitimnu, devijantnu i kao pretnju za još uvek krhke demokratije u zemljama tzv. tranzicije. Jer, i pored vladajuće, najpre duhovne i idejne krize i opšte dezorijentisanosti, ideja o pravednom društvu ne sme nestati.

Vođeni tim principom, organizatori su predložili teme koje problematizuju navedena društvena i egzistencijalna pitanja – obrasci društvene nejednakosti, solidarnost, istorijski revizionizam u okviru antifašističke borbe, klasa produktivnih radnika, obrazovanje, učešće u emancipatorskoj viziji evropejstva i građanska odgovornost.

Ovim temama pristupa sedam renomiranih strip autora: Zoran Janjetov, Željko Pahek, Rajko Milošević Gera, Aleksandar Zograf, Ivica Stevanović, Lazar Bodroža i Boris Stanić, koji pripadaju različitim generacijama, različitih umetničkih senzibiliteta i strategija delovanja.

Strip stvaralaštvo u Srbiji predstavlja posebnu vrednost scene vizuelnih umetnosti Srbije, koje odlikuje respektabilna tradicija i kvalitet ostvarenja. Imajući to na umu, u saradnji sa Zoranom Nikolićem i Miroljubom Stankovićem, arhitektonsko-dizajnerskim timom iz Kontra Studija iz Niša, koji su i dizajneri materijala celokupnog projekta, sukcesivno će biti koncipirana i realizovana i izložbena postavka, u nameri da se naglase višestruki kvaliteti stripa kao savremenog vizuelnog umetničkog medija, putem osobene postavke izložbe koja se gradi i upotpunjuje, (a koja prati građenje, širenje i usložnjavanje sve jačih glasova povodom postavljenih problema).

Zlatko Paković, pozorišni reditelj i kritičar, pisac i kolumnista dnevnog lista “Danas”, moderiraće sedam tribina u izložbenom prostoru projekta, koje će uz širi krug učesnika, iz različitih društvenih oblasti, i sa različitih pozicija, pristupiti navedenim temama, nakon objavljivanja stripova u dnevnom listu “Danas”.

Prvi strip, posvećen temi solidarnosti, autorski rad Ivice Stevanovića, biće objavljen u vikend izdanju dnevnog lista “Danas” 14/15. septembra, a tribina posvećena ovoj temi biće održana u četvrtak 19. septembra u 19h, u galeriji “Žad” Muzeja primenjene umetnosti, kada će biti otvoren i segment izložbene postavke posvećen ovom radu.

Organizator i producent projekta: organizacija “Anonymous said:”. Partneri: Muzej primenjenih umetnosti, dnevni list “Danas”. Projekat je finansijski podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

Muzej primenjene umetnosti, Beograd