< < < NAZAD

Izložba

„Mihailo S. Petrov: Umetnost na poklon“
iz poklon - zbirke Narodnog muzeja u Aranđelovcu
8 - 31. avgust 2013.
Muzej primenjene umetnosti

Svečano otvaranje: četvrtak, 8. avgust 2013. u 20 časova

Izložbu će otvoriti: prof. dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti
Autorka izložbe: Tanja Vićentić, kustoskinja Narodnog muzeja, Aranđelovac
Organizatori: Narodni muzej, Aranđelovac i Muzej primenjene umetnosti, Beograd

Izložba „Mihailo S. Petrov: Umetnost na poklon“ je gostujuća izložba Narodnog muzeja iz Aranđelovca i čine je predmeti poklon-zbirke znamenitog umetnika koju je ovaj muzej formirao 2011. godine. Koncept izložbe „Mihailo S. Petrov: Umetnost na poklon“ baziran je na tematskoj prezentaciji umetničkih dela i predmeta iz poklon-zbirke, a struktura teksta je uslovljena dominanatnim celinama i idejama u opusu. Brojne likovno-estetske analize stvaralaštva Mihaila Petrova, temeljno postavljene u proteklim decenijama, postale su integralni deo istorije moderne umetnosti i ovde nisu bile osnovni cilj.

Izložba se sastoji od 54 umetnička dela, od kojih su najveći broj grafike (biće prikazano i nekoliko crteža od kojih su posebno zanimljivi oni nastali flomasterom, jedan akvarel i jedno ulje na kartonu). Uz pretežno grafičke radove Mihaila Petrova ekskluzivnost na izložbi predstavljaju lični predmeti umetnika (fotoaparati, kamera, lične beleške, grafički pribor, fotografije, gramofonske ploče...).

Radovi su grupisani u sledeće tematske celine:

  • Autoportreti
  • Avangardne grafike iz dvadesetih godina 20. veka
  • Pejzaži i portreti
  • Portreti ''Rudara-Udarnika''
  • Apstraktne grafike iz poslednjeg perioda umetnikovog stavaralaštva

Prema rečima autorke izložbe Tanje Vićentić „....ovo je pokušaj da se primenom kontekstualnog pristupa sagledaju najznačajnija ostvarenja bogatog umetničkog opusa impozantne ličnosti, a da se istovremeno, u tom okviru, prikažu mesto i značaj dela iz zbirke aranđelovačkog Muzeja. Iz tog razloga, odnos u kome katalog i izložba korespondiraju kao ravnopravni segmenti jedne celine ovde je namerno narušen“.

Biografija

Mihajlo Petrov (1902-1983) bio je srpski grafičar, slikar, ilustrator, pesnik i kritičar, profesor; bavio se opremom knjiga, tipografijom i izradom plakata. Svoje umetničko obrazovanje otpočeo je u Umetničkoj školi u Beogradu (1919-1921), a nastavio u Beču (1922), Krakovu (1923) i u Parizu (1924-1925). Bio je jedan od najaktivnijih saradnika časopisa „Zenit”, a sarađivao je i sa drugim avangardnim časopisima svoga vremena („Dada Tank”, „Út”).

Fotografije (Miloš Jurišić) i video prilozi (TANJUG) sa otvaranja izložbe
Možete pogledati i video priloge agencije TANJUG sa otvaranja izložbe:

VIDEO PRILOG SA OTVARANJA

GOVOR PROF. DR IRINE SUBOTIĆ NA OTVARANJU
Autorka izložbe: Tanja Vićentić, kustoskinja Narodnog muzeja, Aranđelovac