< < < NAZAD

Izložba

Hikari – iz Japana Srbiji

6 – 27. septembar 2012. Galerije Muzeja primenjene umetnosti

Konferencija za novinare: sreda, 5. septembar 2012. u 12 časova

Svečano otvaranje: četvrtak, 6. septembar 2012. u 18 časova

Izložbu otvaraju: gospodin Bratislav Petković, ministar kulture i informisanja Republike Srbije i Nj. E. g. Tošio Cunozaki (Toshio Tsunozaki), ambasador Japana u Srbiji

Koordinator izložbe: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju MPU

Izložbu "Hikari - iz Japana Srbiji", u organizaciji Yubido Inc. iz Tokija, čini 240 eksponata iz oblasti slikarstva, kaligrafije, crteža tušem, skulpture i primenjene umetnosti. Izložba predstavlja pravi kaleidoskop različitih medija, tehničkih i umetničkih pristupa koji podržavaju i izražavaju mnoštvo osobenih i pojedinačnih poetika, sumirajući i otkrivajući osnovne tokove današnje japanske umetnosti.

Haru Hara,
Keramika

Ova izložba dogovorena je odmah nakon katastrofalnog zemljotresa u Japanu 2011. godine, kao vid podrške državi i narodu za koje Srbiju vezuje tradicionalno prijateljstvo. Koncipirana kao prezentacija savremene i tradicionalne japanske umetnosti, izložba je realizovana na tragu nesrećnih i dramatičnih događaja – prirodne i tehnološke katastrofe koja je zadesila Japan u martu 2011. godine, kao i rata i njegovih posledica kroz koje je ne tako davno prošla Srbija.

Hishin Taniho,
Lutke

Nadovezujući se na osvedočeno prijateljstvo koje povezuje dve zemlje i iskazuje se naročito u teškim vremenima i neprilikama, ovaj umetnički projekat nosi poruke mira, obnove i nade – simbolične odrednice koje se u Japanu vezuju za Hikari (japanska reč za «svetlost»). Umetnost i simboli su u Japanu i danas povezani značajnije i dublje no što je to slučaj u našoj kulturi, te i pojam svetlosti predstavlja amalgam sazdan od niza pojmova koje ne moramo znati, ali ih zahvaljujući univerzalnom jeziku umetnosti možemo osetiti i razumeti.

K. Deguchi,
Mir
K. Ohtake,
Proleće u Nagoji

Naizgled daleke i različite, naše dve zemlje imaju dugu tradiciju međusobnog razumevanja, podrške i uzajamne pomoći u teškim vremenima i neprilikama. Ta veza je Srbiju i Japan iznova zbližila i na dinamičnom i stvaralačkom polju umetnosti, u okviru projekta "Hikari".

Koemon Ilda,
Proleće i jesen

Za beogradski Sajam knjiga u oktobru, partner iz Japana predvideo je izdavanje prigodne publikacije, kojom bi se ova izložba dodatno promovisala.

Masa Yokoyama,
Ruža
S. Sakai,
Poema
Shoko Kitahara,
Plavo
Koordinator izložbe: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju MPU