< < < NAZAD
Izložba
7 - 30. jun 2012.
Svečano otvaranje: četvrtak, 7. jun 2012. u 19 časova
Autorka izložbe: mr Andrijana Ristić, kustoskinja MPU

Izložba se sastoji od oko 130 digitalnih printova fotografija, objavljenih na naslovnim stranama uglednih i visokotiražnih časopisa: Duga, Ilustrovana Politika, NIN, Žena danas, Praktična žena, Bazar, Čik, Tempo i Sport i svet. Naslovne strane ovih časopisa predstavljaju vizuelna svedočanstva o događajima i promenama u društvenom, kulturnom i političkom životu prestonice, ali i mogućnost za sagledavanje jednog od modela emitovanja masovnih poruka. Istovremeno, to je pokušaj da se vremenski period od 1945. do 1980. godine sagleda kao period socijalističke popularne kulture, koja je do 1953. predstavljala deo složenog sistema socijalističke propagande, da bi se tokom pedesetih godina razvila u novi kulturni model.

Osim radija, kasnije i televizije, ovi časopisi su bili glavni prozor u svet. Preko njih se može pratiti svakodnevica, ali i markirati nekoliko dominantnih pojava. Naslovne strane časopisa s kraja 40-ih i početka 50-ih godina XX veka oličavale su zadatu radost i optimizam novog čoveka, koga u 60-im zamenjuju prve zvezde popularne kulture. Promene poimanja žene i seksualnosti, preoblikovanje revolucionarne tradicije i odnosa prema kultu Josipa Broza Tita, kao i prodor sportskih i muzičkih sadržaja obeležiće naslovne strane u narednim decenijama. Izložba je utemeljena u detaljno proučenim istorijskim okolnostima, kao i društvenim procesima koji su menjali kulturne obrasce. Time je ostvaren pionirski doprinos u istraživanju ove vrste građe, ali i značajan doprinos široj interpretaciji kulturne istorije posleratne epohe. Geografsko ograničenje istraživanja na Beograd uslovljeno je činjenicom što je glavni grad tadašnje Jugoslavije predstavljao ogledalo razvojne orijentacije čitave zemlje, dok hronološki okvir gradi zaokruženu vremensku celinu, obeleženu političkom vladavinom Josipa Broza Tita.

Naslovne strane će biti izložene u tri hronološka segmenta: uvodni period (između dva svetska rata), period obnove i izgradnje i period samoupravljanja, odnosno uspona popularne kulture.

Poseban značaj ove izložbe ogleda se u analizi masovne kulture neodvojivo od socijalnog konteksta u kome nastaje. Otvaranjem i odgovaranjem na brojna pitanja, koja izlaze izvan strogih domena formalno-stilske interpretacije vizuelnih medija, daje se novo, šire vrednovanje kulture i umetnosti perioda 1945-1980, posebno one ”popularnog” karaktera.

Projekat će biti realizovan kao tematska izložba sa programom stručnih vođenja i radionica izrade časopisa za decu predškolskog i školskog uzrasta. Namenjen je stručnoj i široj javnosti, različite generacijske pripadnosti, s obzirom na to da se bavi periodom i temama, istorijski dovoljno bliskim da ih prepoznamo, ali i dovoljno udaljenim da im priđemo, analizirajući ih iz perspektive iskustava i saznanja današnjice.

Autorka izložbe: mr Andrijana Ristić, kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti