< < < NAZAD
Premijerno za Noć muzeja 19. maja 2012.

"Kutija, kutijica"
iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti

od 19. maja 2012.
Galerija "Inkiostri", Muzej primenjene umetnosti

Autor izložbe: Marija Bujić, kustos Odseka za stilski nameštaj MPU

Kutija za burmut (burmutica)
Skoplje, kraj 19. veka
Kolekciju kutija Odseka za stilski nameštaj Muzeja primenjene umetnosti čini 86 predmeta koji su izrađeni u vremenskom rasponu od XVI do XX veka. Teritorijalno poreklo im je različito i seže od zapadne Evrope do dalekog Istoka - Kine i Japana. Najveći broj kutija potiče iz srednje Evrope i sa Balkanskog poluostrva, ali i iz Engleske, Francuske, Nemačke, Italije, Austrougarske, Rusije, Egipta i SAD. Kineske kutije XIX i XX veka od slonovače, posebno se ističu vrhunskom izradom.

Kutije iz Zbirke Ljube Ivanovića, predstavljaju osnovu kolekcije. Otkupom, poklonima darodavaca i legatima, kolekcija se upotpunjavala primercima, koji su, na najbolji način, ilustrovali sklad forme, dekorativnog programa i funkcije. Sakupljane su kutije različitih oblika i veličina, od minijaturnih, za lekove i burmut do velikih, putnih. Izvedene su od postojanih (metal, kamen), čvrstih (drvo, bambus, kost, sedef, ćilibar, celuloid) i osetljivih (papir, slama i tekstil) materijala.Za ukrašavanje površina, kako spoljnih tako i unutrašnjih, korišćene su raznovrsne dekorativne tehnike, shodno materijalu od kog su napravljene (duborez, furniranje, marketerija, intarzija, presovanje, livenje, cizeliranje, slikanje, bojenje, vez). Izveli su ih, uglavnom ručno, nepoznati majstori i radionice. Pojedine su produkt industrijske proizvodnje kraja XIX i prve polovine XX veka.


Kutija za karte
Nemačka, 1910.

Kolekcija kutija Muzeja primenjene umetnosti nikada nije izlagana u celini. Putna kutija za stakleni pribor kralja Milana Obrenovića i kutija za sitan pribor-Sitnarka, nalaze se na postavci izložbe stilskog nameštaja Trag u drvetu. Kutije za cigarete bile su predstavljene na izložbi Ars Fumandi, 2007. Dragulj zbirke, minijaturna kutija za medaljon-sat, prikazana je na izložbi Novo u kolekcijama, Akvizicije 2001-2010, 2010 godine. Veći deo zbirke prvi put se predstavlja javnosti. Posebno treba istaći kutiju iz Arhangelske oblasti u Rusiji, koja je izvedena od kljova morža, kao i plavu kutiju od lapis lazulija. Zanimljiva je priča koja prati jednu englesku burmuticu od rožine, iz 19. veka, izgubljenu na Carigradskom drumu u Srbiji, koju je početkom 20. veka, kopajući njivu, na dubini od pola metra, pronašla majka našeg darodavca. Kutijica je bila puna zlatnika, a ne burmuta i čuvana je u toj porodici, kao posebna dragocenost. S obzirom na to da vlasnik nije imao naslednike, Muzej je dobio na dar ovaj dragoceni komad.


Kutija za cigarete (tabakera)
Vojvodina, sredina 19. veka

Nije moguće nabrojati sve namene kutija. Kako se razvijalo društvo, rasle su i potrebe za odlaganjem najrazličitijeg materijala. Kutije su u svom razvoju prošle dugačak put od najobičnijeg spremišta, do remek dela primenjene umetnosti, gde oblik i način izrade i dekoracije prevazilazi osnovnu funkciju - sačuvati, razvrstati, istaći vrednost, sakriti.


Kutija za cigarete
Kraljevina Jugoslavija, 1929-1941.

Postoje kutije čija unutrašnja organizacija prostora jasno ukazuje na namenu. S druge strane, veliki broj kutija nema određenu namenu, već je određuje njen vlasnik u odnosu na svoje trenutne potrebe. Sadržina kutije je pokazatelj socijalnog porekla, izvor bogatstva u najširem smislu, znanja, najdubljih osećanja radosti i tuge, ljubavi i nežnosti, ponosa i taštine.

Kutije, mada najmanji tip nameštaja, nedvosmisleno svedoče o kulturi življenja u prošlim epohama. Male dimenzije su uvek bile izazov za umetničke stolare, zato što su zahtevale posebnu veštinu i preciznost. Takođe, kutija kao predmet poseduje i druga simbolička svojstva. Mala ili velika, ukrašena ili ne, obojena ili bez boje; za nakit, za lekove ili za šivaći pribor, svaka kutija ili kutijica pojedinačno mnogo toga može da iskaže. O tome govori ova inspirativna izložba.


Kutija
Francuska, Sevr, 1840-1846.

Kutija za cigarete (tabakera)
Srednja Evropa, druga polovina 19. veka

Kutija za cigarete (tabakera)
Beč, 1910.

Kutija za šibice
Srednja Evropa, 1883.

Kutija za pisanje
Španija, kraj 16. veka

Kutija
Češka, Haida, 1895-1914.

Kutija za sitni pribor (sitnarka)
Makedonija, 18. vek

Kutija za stakleni pribor (putna)
Francuska, druga polovina 19. veka

Kutija za duvan
Makedonija, kraj 18. početak 19. veka

Kutija za cigarete
Egipat, 1903-1918.

Kutija za duvan
Češka, kraj 19. veka
Autor izložbe: Marija Bujić, kustos Odseka za stilski nameštaj MPU