< < < NAZAD
Interaktivna instalacija

UMETNIČKA MAŠINA: HVATAČ MISLI

7 – 21. septembar 2011.
Svečano otvaranje: sreda, 7. septembar 2011. u 19 časova, "Galerija Žad" MPU

Izložbu će otvoriti mentor projekta Dr Stahl Stenslie profesor sa Oslo School of Architecture and Design
Autor izložbe: Predrag Nikolić

Interaktivna instalacija "UMETNIČKA MAŠINA: HVATAČ MISLI" je doktorski umetnički projekat magistra Predraga Nikolića koji se realizuje pod mentorstvom Dr Stahl Stenslie profesora sa Oslo School of Architectire and Design i ko-mentorstvom profesora Čedomira Vasića sa Univerziteta umetnosti u Beogradu. Projekat ima interancionalni karakter i jedini je takve vrste trenutno u Srbiji.

O umetničkom projektu:

Interaktivna instalacija "Umetnička mašina: Hvatač Misli" je umetnička mašina koja za cilj ima da posetioce uvuče u lični i kolaborativni kretivni čin. Kreativno sredstvo su virtuelne audio-vizuelne sentence.

Projekt ima nameru da istraži odnos između emocija i ponašanja prema kreativnosti. Pozadina projekta je s jedne strane umetnička, a sa druge istraživačka. Istraživanje se odnosi na različite psihološke i filozofske aspekte, kao što su ograničenja, greške, radoznalost, razumevanje, značenja, reakcije, percepcija.

Posetioci su izloženi audio, vizuelnom i taktilnom iskustvu. Pitanje na koje treba odgovoriti u istraživanju je kako takav multimedijski interaktivni sadržaj utiče na emocionalne i kreativne procese i postoji li korelacija između pojedinih faza ponašanja.

Infrastruktura instalacije fascinira jer je za njeno postavljanje upotrebljeno 1100m kablova, 37 interaktivnih polja, 222 lampe (ledova) itd...

U širem smislu, instalacija komentariše promene u današnjoj konzumaciji znanja, percepciji i komunikaciji. Od kontemplativne do informativne, od antičkog i renesansnog fokusiranja na prirodu do savremenog vremena pukih interpetacija, interpretabilnosti, virtuelnih prijatelja, društva na 120 znakova ograničenu komunikaciju i "copy-paste" kulturu.

O autoru:

Predrag Nikolić je trenutno zaposlen kao docent na Fakultetu digitalnih umetnosti, Metropolitan univerziteta u Beogradu na predmetima Interaktivni mediji i Web dizajn. Ovo je njegov drugi umetničko-istraživački projekat i prvi koji se bavi proučavanjem realnih interaktivnih prostora i ponašanjem posetilaca u njima. Do sada je ostvario saradnju sa University of Arts Tokyo and Aalto University Media Lab Helsinki gde je imao status PhD eksternog istraživača.

Tim "Hvatača Misli" čine:
Predrag Nikolić
Nikola Damjanov
Bratislav Vidanović
Marko Jovanović
Matija Mrkaić
Boban Stjepanović

Više o razvoju i detaljima projekta možete naći na www.themindcatcher.com


Interaktivna instalacija "UMETNIČKA MAŠINA: HVATAČ MISLI"


Prvi test

Autor izložbe: Predrag Nikolić
Kustos izložbe: Slobodan Jovanović, kustos MPU, Odsek za savremenu primenjenu umetnost