< < < NAZAD
Izložba

NOVO U KOLEKCIJAMA, Akvizicije 2001 - 2010.
Kustos izložbe Draginja Maskareli

6. novembar 2010 - 31. januar 2011.

Narukvica
Austrougarska, Beč, kraj XIX veka
Žig: jugoslovenski žig za finoću zlata (naknadno utisnut)
Inicijali majstora: K(R?) Karl Rösler ?
Zlato 14 K; sitni rubini, dijamanti, brilijanti
T 36 g
MPU inv. br. 23538
U zbirkama Muzeja primenjene umetnosti danas se čuva više od 37 hiljada predmeta. Najstariji predmeti datiraju iz IV veka pre nove ere i pripadaju numizmatičkoj kolekciji (novac stare Grčke) Odseka za metal i nakit, dok zbirke Odseka za savremenu primenjenu umetnost prate najsavremeniju umetničku produkciju.

Prva kolekcija koju je Muzej otkupio 1951. godine jeste kolekcija pirotskih ćilima koja se čuva u Odseku za tekstil i kostim. Iste godine otkupljena je i vredna privatna zbirka poznatog slikara i grafičara Ljube Ivanovića, koja je sa svojih 3.116 predmeta predstavljala osnovu za formiranje muzejskih kolekcija.

Od svog nastanka Muzej je sistematski i kontinuirano prikupljao nove predmete. U deceniji koja je prethodila obeležavanju šezdeset godina od osnivanja, muzejske zbirke uvećale su se za 3.843 predmeta od kojih je 476 stiglo putem otkupa, a 3.367 ljubaznošću brojnih darodavaca.


Pano, deo instalacije Prizori
Republika Srbija, Pančevo, 2009.
Larisa Ackov
porcelan, sitoštampa
MPU inv. br. 23706

Na izložbi akvizicija Muzeja Novo u kolekcijama prikazan je 91 predmet koji je u periodu od 2001. do 2010. godine postao deo zbirki Odseka za metal i nakit, Odseka za stilski nameštaj i drvo, Odseka za tekstil i kostim, Odseka za primenjenu grafiku i fotografiju, Odseka za keramiku, porcelan i staklo i Odseka za savremenu primenjenu umetnost. Izborom predmeta koji su nastali u vremenskom rasponu od XVIII veka do naših dana – nakita, nameštaja, porcelanskog i staklenog posuđa, umetnički obrađenih predmeta od metala, odeće, ćilima, fotografija, razglednica, ilustracija, skica, savremene keramičke skulpture i instalacija – zastupljene su različite oblasti primenjene umetnosti kojima se Muzej bavi.

Prvi veliki otkup Muzeja u ovom periodu bio je salon Napoleon III, koji je napravljen u Bukureštu u drugoj polovini XIX veka. Otkupljen je 2001. godine za zbirku Odseka za drvo i stilski nameštaj. Ovaj salon izložen je od 2004. godine na postavci stilskog nameštaja Trag u drvetu u okviru ambijentalne celine Napoleon III.


Sto, deo garniture
Kraljevina Srbija, Beograd, 1907.
Izvedeno u radionici Stolarskog akcionarskog društva po nacrtima Dragutina Inkiostrija Medenjaka
Drvo, masiv oraha; rezbarenje, tokarenje, furniranje, politiranje
80 x 108 h 69 cm
MPU inv.br. 22761

Muzej je 2005. godine otkupio – takođe za zbirku Odseka za drvo i stilski nameštaj – značajno delo pionira savremene srpske primenjene umetnosti Dragutina Inkiostrija Medenjaka, sto napravljen u Beogradu 1907. godine kao deo kabinetske garniture Ministra prosvete Kraljevine Srbije (kat. br. 20). Za zbirku Odseka za savremenu primenjenu umetnost otkupljena je 2006. godine polufotelja koja je napravljena u Beogradu, po Inkiostrijevim nacrtima, u periodu od 1927. do 1932. godine. Takođe, za ovu zbirku je 2007. godine otkupljena dokumentacija o Inkiostrijevom radu u periodu između dva svetska rata, koja se sastoji od 31 predmeta – skica, crteža i fotografija.

U okviru godišnjeg izložbenog programa Muzeja redovno se održavaju izložbe savremenih primenjenih umetnika – Saloni Muzeja primenjene umetnosti. Pravilnikom o izlaganju na Salonu predviđeno je da svaki izlagač pokloni Muzeju po jedan svoj rad. Muzej svake godine dodeljuje otkupne nagrade na Oktobarskom salonu i Majskoj izložbi ULUPUDS-a, a svake treće godine na Trijenalu keramike. Svake godine u Muzeju se održava velika tematska izložba, što je često povod i prilika za nove akvizicije.


Fotografija Zadržano bekstvo nadstvarnosti
Kraljevina Jugoslavija, Beograd, 1929.
Nikola Vučo
hartija, fotografija
14,5 x 9,5 cm
MPU inv. br. 20212
poklon Jelene Jovanović iz Beograda

Veliki prijatelj i darodavac Muzeja Jelena Jovanović iz Beograda obogatila je 2003. i 2005. godine svojim poklonom-legatom zbirku Odseka za fotografiju i primenjenu grafiku. Poklon-legat čine originalne fotografije Nikole Vuča, fotogrami Marka Ristića i Vana Bora, nadrealistički predmeti, crteži i publikacije, kao i privatni snimci porodice Ristić. Zahvaljujući gospođi Jovanović od 2004. godine u zbirci Odseka za tekstil i kostim nalazi se prvi predmet evropske visoke mode, večernja haljina sašivena 1909. godine u pariskom ogranku čuvene modne kuće Redfern (Redfern). Gospođa Jovanović je 2007. godine poklonila Odseku za metal i nakit 43 predmeta – nakit i srebrninu XIX i XX veka.


Haljina
Francuska, Pariz, 1909.
Modna kuća Redfern (Redfern)
Svila, perlice, čipka od metalnih niti; šivenje, vez
Dužina 160 cm
MPU inv. br. 22702
Poklon Jelene Jovanović iz Beograda, 2004.

Godine 2009. u Muzej je stigao poklon Rene Vatije (Renée Wathier) iz Fontembloa – 69 predmeta od kristala, porcelana i fajansa, medalja i plaketa, tepiha, plakata, knjiga i dr. Među njima su bombonjera i vaza, napravljene u prvim decenijama XX veka u čuvenoj radionici stakla Emila Galea (Émile Gallé) u Nansiju, i deo su zbirke Odseka za keramiku, porcelan i staklo. Predmeti su poklonjeni u znak sećanja na dedu Fransoa Andrea (François Andreu), vojnika Istočne armije u Prvom svetskom ratu, i majku Simon Andre Vatije (Simonne Andreu Wathier), koji su bili veliki prijatelji Srbije.


Bombonjera
Francuska, Nansi, posle 1908.
radionica Emila Galea (Émile Gallé)
višeslojno staklo, nagrizano kiselinom i rezano
R 10,5 cm, h 4,5 cm
MPU inv. br. 23719
poklon Rene Vatije (Renée Wathier) iz Fontenbloa

U periodu od 2001. do 2010. godine vredne predmete poklanjali su Muzeju i vlasnici pojedinih antikvarnica ili aukcijskih kuća, koji su najčešće i sami kolekcionari.

Iako je u svetu uobičajena praksa da očuvani reprezentativni komadi odeće, pošto izađu iz mode, nađu mesto u muzejskim zbirkama posredstvom svojih vlasnika – muzejskih darodavaca – odevni predmeti u Srbiji dugo nisu percipirani na ovaj način. Tokom poslednje decenije situacija se znatno izmenila, pa su kolekciju savremenog odevanja Odseka za savremenu primenjenu umetnost obogatili brojni novi predmeti. Muzej od 2005. godine, ljubaznošću Aleksandra Joksimovića, u kolekciji savremenog odevanja čuva skice modela, fotografije kolekcija, diplome, priznanja i novinsku dokumentaciju o radu ovog uglednog modnog kreatora.


Fotografija modela iz kolekcije Prokleta Jerina
SFRJ, Beograd, 1969.
Aleksandar Joksimović
crno-bela fotografija
30, 5 h 20,5 cm (Elle Service Photo)
poklon autora

Zbirka Odseka za tekstil i kostim, zahvaljujući poklonu Čedomira i Rastka Vasića iz Beograda, postala je 2006. godine bogatija za 37 predmeta koji su deo porodičnog nasleđa darodavaca. Među njima je venčanica, sašivena 1911. godine u poznatom beogradskom krojačkom salonu Berte Alkalaj. Značaj ovakvih predmeta za Muzej ilustruje primer da je od šesnaest haljina iz zbirke, za koje se zna da su sašivene na području Srbije u periodu od početka XIX veka do 1918. godine, ovo jedina koja ima oznaku krojačkog salona.


Nove kuvarice
SCG/Republika Srbija, Beograd, 2007.
produkcija: Grupa Škart
stihovi i vez: Brigita Međo
vez na tkanini 53 x 67 cm
MPU, inv. br. 23709

U tom smislu dragocen je poslužavnik iz sredine XIX veka, sa žigom beogradskog majstora Stoića, koji je Odseku za metal i nakit 2007. godine poklonio Živojin Lukić iz Beograda, kao i servis za žestoka pića, otkupljen 2008. godine za zbirku Odseka za keramiku, porcelan i staklo, koji je napravljen u periodu od 1846. do 1852. godine u Prvoj srpskoj fabrici stakla Avrama Petronijevića u Jagodini.

Kustos izložbe: Draginja Maskareli, kustos, Odsek za tekstil i kostim