. : KERAMIČKA SKULPTURA - MIRJANA ISAKOVIĆ : .

Retrospektivna izložba

Mirjana Isaković

Keramička skulptura

3 – 30. jun 2010. godine
Svečano otvaranje: četvrtak, 3. jun u 19 časova
Izložbu otvara: Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije

 portret Mirjane Isaković

Kupačice – majolica
71 x 70 x 44 cm

Hram I i Hram III – meka kamenina
40 x 22 x 20 cm

Čajnik – meka kamenina
48 x 47 x 14 cm

Kafa za dobro jutro – porcelan, šolja (ready made), preslikači
46 x 46 x 20 cm

Retrospektivna izložba Mirjane Isaković, jedne od najznačajnijih srpskih umetnica u oblasti keramike, pod nazivom Keramička skulptura, održaće se u Muzeju primenjene umetnosti od 3 - 30. juna 2010. godine. Biće izloženo 65 odabranih radova koji će ilustrovati sve stvaralačke faze njenog rada. Izložbu prati luksuzna monografija na srpskom i engleskom jeziku koju je kreativno rešio poznati dizajner Miodrag Bata Knežević.

Mirjana Isaković pripada generaciji prvih diplomiranih keramičara koje je obučavao i inspirisao svojim radom profesor akademik, slikar Ivan Tabaković. I sama dugogodišnji profesor unikatne keramike na Fakultetu primenjenih umetnosti, Mirjana Isaković, svojim umetničkim ostvarenjima u pojedinim periodima njenog stvaralaštva, ostavila je značajn trag u srpskoj savremenoj keramici.

„Rad Mirjane Isaković pokriva skoro pola veka keramičke umetnosti, vreme u kojem je ova oblast doživela procvat, u kojem se formirala tzv. „beogradska škola keramike“, u kojem se korenito promenilo shvatanje o karakteru keramike, njenoj ulozi u umetnosti, i u kojem su se proširile ne samo tehničke mogućnosti za njeno izvođenje nego i vidici o njenim dometima. Mirjana Isaković je u ovim procesima ne samo aktivno učestvovala već je u velikoj meri doprinela da se ove promene dogode, a svojim umetničkim kao i pedagoškim radom u svojstvu profesora unikatne keramike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, uticala je da se one prošire među mladim naraštajima, a osobenosti srpske keramike postanu prepoznatljive u jugoslovenskim i svetskim okvirima“, napisala je Gordana Popović Vasić u tekstu monografije.

Tokom višedecenijskog plodnog stvaralaštva Mirjana Isaković je realizovala 5 zaokruženih opusa koji su, svaki za sebe, širili granice ove oblasti vizuelnih umetnosti i koji su izlagani na 11 samostalnih izložbi. Učestvovala je na preko 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i na 30 međunarodnih žiriranih izložbi. Dobitnica je 17 nagrada od kojih su 4 međunarodne.

EDUKATIVNE RADIONICE

Tokom trajanja izložbe Odsek za obrazovanje MPU organizovaće edukativne radionice namenjene deci predškolskog uzrasta. Cilj ovih radionica je da na kreativan način decu upozna sa radom Mirjane Isaković i savremenom umetničkom keramikom kroz izradu sopstvenih predmeta od glinamola/plastelina. Tema radionica su Priče iz Mitologije koje su poslužile umetnici kao inspiracija u ranoj fazi njenog umetničkog stvaralaštva. Radionice će se održati u periodu od 15. 06. 2010. do 30. 06. 2010. svakog radnog dana sa početkom u 12.00 časova.

JAVNA VOĐENJA ZA PUBLIKU

Pozivamo vas na javna vođenja za publiku:

  • 8. jun 2010. u 12.00 i 13.00 časova
  • 9. jun 2010. u 11.00 i 14.00 časova
  • 10. jun 2010. u 12.30 časova
  • 12. jun 2010. u 11.00 časova

Posetioce kroz izložbu vodi Jelena Knežević, kustos Odseka za edukaciju MPU.


Seta I – porcelan, suve ruže
38 x 38 x 15 cm

Buklija Jahač – majolica
42 x 30 x 8 cm
Kustos izložbe: Biljana Vukotić, viši kustos, Odsek za savremenu primenjenu umetnost