. : 32. SALON ARHITEKTURE : .

Izložba

32. SALON ARHITEKTURE
Prilagođavanje... Arhitektura plus…

25. mart – 30. april 2010. u Muzeju primenjene umetnosti

Svečano otvranje sa dodelom nagrada:
četvrtak, 25. mart u 19 časova

 


Prilagođavanje... Arhitektura plus… je tema ovogodišnjeg 32. Salona arhitekture koji će se održati u Muzeju primenjene umetnosti od 25. marta do 30. aprila 2010. Salon arhitekture je popularna manifestacija Muzeja (MPU) koja okuplja, prezentuje i afirmiše najbolje autorske prakse domaće arhitektonske scene. Salon uvek iznova, ističe značaj misije arhitekture u razvoju društva, zalaže se za pluralnost i kvalitet arhitektonskih rešenja i graditeljske standarde, nastoji da ukaže i na alternativne, istraživačke ideje i projekte. Osim što reflektuje uglavnom arhitektonske i urbanističke prakse naše sredine, Salon je i mesto i prilika za razmenu lokalnih, regionalnih i globalnih iskustava. Otvoren je za sve generacije arhitekata iz zemlje i inostranstva.

Žiri 32. Salona arhitekture u sastavu:

  • Ružica Božović Stamenović (Singapur - Beograd)
  • Milan Dimitrijević (dobitnik Grand Prix-a 2009)
  • Đorđe Stojanović
  • Bratislav Tošković (Finska)
  • Snežana Vesnić

odabraće, od oko 90 radova koji su prošli selekciju, Grand Prix - Veliku nagradu Salona kao i ostale nagrade u različitim kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, publikacije.

Osim glavnog programa izložbe, atraktivnosti ovogodišnjeg Salona arhitekture doprineće specijalni Gost Salona - Vasa Perović, arhitekta evropske reputacije koji živi u Sloveniji kao i istoriografska izložba koja će podsetiti na prve dobitnike Grand Prix-a Salona arhitekture iz 1974, 1975. i 1976.

Kao i uvek, tokom trajanja Salona, u okviru pratećeg programa predviđena je i serija razgovora, predavanja, prezentacija i radionica. Tako će se održati nekoliko temata:

  • Novi Muzeji – arhitektura novih muzeja u svetu i stanje naših muzeja;
  • Razgovor i izložba posvećeni Arhitekturi pozorišta u XX veku;
  • Situacija - mladi arhitekt u Srbiji;
  • Predavanje o arhitekti Milutinu Borisavljeviću;
  • Studentska radionica;

(lista učesnika i preciznije definisanje termina će uslediti).

Ovogodišnji Salon arhitekture imaće i proakativan vizuelni identitet, uočljiv i privlačan za sve koji se budu našli na potezu Knez Mihailova ulica - Muzej primenjene umetnosti u Vuka Karadžića 18.

Sve detaljnije informacije o događanjima i programu 32. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute putem medija i na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.

Kustos Salona i urednik kataloga: Mr Ljiljana Miletić Abramović, muzejski savetnik, Odsek za arhitekturu MPU