. : BEČKA STANOGRADNJA – Inovativno. Socijalno. Ekološki. : .

Izložba

BEČKA STANOGRADNJA – Inovativno. Socijalno. Ekološki.

9 - 26. septembar 2009. godine
Svečano otvaranje: sreda, 9. septembar u 19 časova
Izložbu otvara dr Michael Ludwig, zamenik gradonačelnika i član Gradske vlade Beča zadužen za stanovanje, stanogradnju i obnovu grada.

 


Tradicionalno dobra saradnja gradova Beča i Beograda nastavlja se organizacijom i prikazivanjem izložbe „Bečka stanogradnja – Inovativno. Socijalno. Ekološki“ i radionicom „Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču“. Ova izložba je na prošlogodišnjem bijenalu u Veneciji izazvala izuzetno interesovanje jer daje sveobuhvatan uvid u stanogradnju u Beču od dvadesetih godina prošlog veka do danas. Na izložbi će biti predstavljeni realizovani projekti iz oblasti javno dotirane stanogradnje i njihovo uklapanje u aktuelne projekte razvoja grada.

Izložbu prati radionica „Socijalno i moderno – stanogradnja u Beču“ koja će se održati 10. septembra u hotelu „Palas“. Na njoj će brojna delegacija grada Beča predstaviti modele dotirane stanogradnje realizovane u Beču u periodu od dvadesetih godina prošlog veka do danas i predstaviti arhitektonske, socijalne i ekološke aspekte ove izgradnje. U ovoj oblasti postavljaju se novi standardi i svi projekti bivaju vrednovani od interdisciplinarnog žirija na osnovu četiri grupe kriterijuma: socijalna održivost, arhitektura, ekologija i ekonomija. Na radionici će biti razmatrani i modeli privatno/javnog partnerstva koji su u zemljama u tranziciji i razvijenim zemljama Evrope pokazali izuzetne rezultate u oblasti dotirane stanogradnje. Predstavnici struke, gradske uprave i developeri u ovoj grani građevinarstva imaće priliku da upoznaju kolege i prodiskutuju različite modele i aspekte neprofitnog stanovanja čija je promocija u Srbiji upravo u toku.

Studija socijalnog stanovanja deo je nedavno završene Strategije prostornog razvoja Republike Srbije. U Urbanističkom zavodu Beograda je u pripremi nastavak ove studije koji za temu ima Beograd, dosadašnja iskustva i mogućnosti za organizovanje savremenih modela neprofitnog stanovanja. Sa druge strane najava izgradnje velikog broja stanova po pristupačnoj ceni od strane republičke uprave drugi je povod da se posebna pažnja posveti izučavanju uspele prakse Beča u ovoj oblasti u Beogradu.

Gostovanje izložbe i radionicu u Beogradu obezbedila je gradska uprava Beča u organizaciji Urbanističkog zavoda Beograda.

Za izložbu je štampan katalog na nemačkom i engleskom jeziku.

Kustosi izložbe: Wolfgang Förster i Arhitektonski centar Beča (Gabriele Kaiser, Dietmar Steiner, Alexandra Viehhauser)
Dizajn izložbe: SPAN-architects (Matias del Campo, Sandra Manninger)

Koordinator izložbe: Milica Cukić, viši kustos