. : 13. TRIJENALE KERAMIKE : .

13. TRIJENALE KERAMIKE

14. maj – 30. jun 2009.


Prateći program 13. trijenala keramike

Arhitektonski fakultet
Bulevar Kralja Aleksandra 73/II, Beograd
www.arh.bg.ac.yu

Program obuhvata stručna predavanja, radionicu i izložbu, organizovanih u okviru Radionice 301 (koja je započela sa radom 1994. godine, na Arhitektonskom fakultetu, osnivači, prof. Branko Pavić i prof. Dragan Jelenković). Tema pratećeg programa na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, nosi naslov, “Značenjski sadržaj  keramike u kulturološkom i prostornom kontekstu”.

Radioničkog tipa, plan i program biće realizovani u saradnji sa umetnikom  Mrđanom Bajićem,  strip crtačem Sašom Rakezićem, alijas, Aleksandar Zograf, kao i teoretičarem dr Vladimirom Makom. Projekat je uvršćen u nastavni program Arhitektonskog fakulteta.

Garden centar, Beograd
Vidikovački venac 102a i Cara Dušana 266 (Zemun), Beograd
www.gardencentar.rs

Izložba radova savremenih umetnika keramike
Prezentacija keramičke dekoracije za vrtove

„Garden centar“ u svojoj ponudi ima veoma sofisticirane ukrasne keramičke predmete za dekoraciju vrtova, kao i upotrebne predmete od keramike. Jedan deo prodajno-izlagačkog prostora biće korišćen za njihovu prezentaciju, ali i radova savremenih domaćih umetnika. Takođe, u saradnji sa Muzejem primenjene umetnosti u Beogradu i Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, tokom trajanja ovih izložbi upriličeni su i drugi događaji koji imaju veze sa umetnošću keramike.

Galerija Doma kulture „Studentski grad“
Bulevar Zorana Đinđića 179, Beograd
www.dksg.rs

„Rekonstrukcija“, izložba Jelene Bošković i Milice Pejić

Ova izložba je podrška mladim perspektivnim umetnicima koji se keramikom bave na inovativan i eksperimentalan način, prevazilazeći konvencionalne granice primenjenih umetnosti i tretirajući materijal/ keramiku u okvirima umetnosti instalacije.

Jelena Bošković i Milica Pejić diplomirale su na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku za karamiku.

Centar za kulturu Sopot
Kosmajski trg 7, Sopot
www.czksopot.org

Izložba keramike Srđana Vukajlovića i Katice Pavelke Vukajlović
Izložba/ prezentacija arheološke keramičke zbirke

Na svojoj samostalnoj izložbi Srđan Vukajlović i Katica Pavelka Vukajlović izložiće nekoliko radova nastalih u proteklih nekoliko godina, ali veći deo izložbe obuhvata nove radove autora.

“Na početku, moja ideja je bila da napravim izložbu keramike, a da istovremeno izbegnem klasični zanatski postupak (oblikovanje, pečenje, glaziranje). Zamisao mi je bila da iz fabrike porcelana iz Zaječara nabavim škart iz njihove proizvodnje, i da od njega lepljenjem napravim svoje radove. To je bilo prošle zime i do tog materijala nisam mogao odmah da dođem. Pošto sam bio nestrpljiv da započnem, počeo sam da lomim neke stare i okrnjene tanjire iz kuhinje i počeo sam da ih preoblikujem.”

Uz samostalnu izložbu Srđana Vukajlovića i Katice Pavelke Vukajlović priređena je i izložba arheološke zbirke Centra za kulturu Sopot. Izloženi su keramički predmeti, nađeni na obližnjim nalazištima iz starorimskog i srednjevekovnog perioda.

Dom omladine Beograda
Makedonska 22, Beograd
www.domomladine.org

2 - 15 jun 2009.

Autorska izložba Biljane Vukotić, izložba tri umetnice: Larisa Ackov, Valentina Savić i Evgenija Portnoj Kostić

Reč je o izložbi tri umetnice, mlađe generacije, različitih umetničkih poetika. Sve tri umetnice stvaraju u skladu sa savremenim umetničkim tendencijama, koje su svoj umetnički odraz našle u umetnosti keramike.

Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
www.mpu.rs

10 - 30. jun 2009.

Suočavanje
Izložba keramike Srđana Vukajlovića i Katice Pavelke Vukajlović i dva video rada koji duhovito i plastično govore o sledećem:
a / Svaka zajednica funkcioniše na ulogama.
b / Umetnik je tek jedna uloga u lancu nastanka kulture.
c / Umetničko delo (ili kultura) nastaje udruženim radom zajednice.
To nije zadatak koji umetnik obavlja sam.

Svečano otvaranje: sreda, 10. jun u 19 časova, Galerija Žad Muzeja primenjene umetnosti

Prodavnica „The English Pot“
Terazije 12, Beograd

Ideja ove izložbe/ prezentacije je da se umetnost keramike i porcelana poveže sa svakodnevnim životom. Predmeti, mahom od porcelana, koji su dostupni u The English Pot-u, veoma su fine izrade i dizajna, te njihovo korišćenje oplemenjuje svakodnevicu.

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu
Vuka Karadžića 18, Beograd
www.mpu.rs

Predavanja
Javne prezentacije portfolia umetnika koji se bave keramikom
Dečje radionice

Sva tri segmenta programa nastoje da u širem kontekstu upotpune glavni program Trineastog trijenala keramike. Predavanja se odnose na aspekt restauracije, ali i na pitanja savremenih tokova umetnosti keramike. Javne prezentacije portfolia prikazaće domete domaćih umetnika, dok radionice predstavljaju pokušaj animiranja dečije kreativnosti, sa dodatnim ciljem ukazivanja na značaj razvijanja intersovanja buduće potencijalne publike.

Internet prezentacija Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu
www.mpu.rs

Na internet prezentaciji Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu nalaze se informacije o dve likovne kolonije koje tretiraju keramiku – "TERRA", Centra za likovnu i primenjenu umetnost, Kikinda i Simpozijum keramike u Aranđelovcu.

Isto tako, predstavljen je i izbor novijih radova umetnika koji su učestvovali na Trijenalu keramike.

 

Kustos izložbe: Biljana Vukotić viši kustos Muzeja primenjene umetnosti