. : IZLOŽBA JAPANSKIH KERAMIČARA : .

Izložba japanskih keramičara
Niimija Takatošija i Itoa Hitošija

15 - 22. oktobar 2008.


Stvaranje keramike u Japanu je počelo pre 5000 godina, a svoj  pravi procvat kao žanr umetnosti  doživljava tek u XVI veku. Taj period se uklapa sa nastankom i razvitkom ceremonije ispijanja čaja. Od tada, tehnika pravljenja keramike se razvijala neprekidno do danas. Uprkos industrijalizaciji i modernizaciji društva, i savremeni Japan neguje ovu dragocenu tradiciju.

Ambasada Japana u Srbiji i Muzej primenjene umetnosti predstavljaju dvojicu eminentnih japanskih keramičara, Niimija Takatošija i Itoa Hitošija, učesnike ovogodišnjeg Simpozijuma “Svet keramike” u okviru Smotre umetnosti “Mermer i zvuci” u Aranđelovcu, sa koje je i većina izloženih eksponata.

Takatoši Niimi je rođen 1950. godine u prefekturi Aiči u Japanu.  Diplomirao je na Institutu za keramiku. Zahvaljujući veštini izrade keramičkih zidnih panoa, učestvovao je na mnogim izložbama. Do sada je napravio preko 400 zidnih panoa od keramike, a mnogi od njih su postavljeni na javnim mestima i zgradama širom Japana. 2007. godine osnovao je grupu “Topos 21”, koja promoviše međunarodnu saradnju u oblasti umetnosti i kulture. Sarađivao je sa keramičarima u Srbiji, Meksiku, Rumuniji, Francuskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj... Učestvovao je na VIII Međunarodnoj radionici „Zlakusa“ pod pokroviteljstvom Japanske fondacije i gostovao kao predavač na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ito Hitoši je rođen 1976. godine u Japanu. Diplomirao je na Odseku za  arhitekturu 1999. godine, a postdiplomske studije je završio na Univerzitetu primenjene umetnosti Musašino 2001. godine, na Odseku za keramiku i porcelan.

Kustos izložbe: Biljana Vukotić, viši kustos, Odsek za savremenu primenjenu umetnost


Svečano otvaranje: sreda, 15. oktobar 2008. u 19 časova
Izložbu otvara: Njegova Ekselencija gospodin Tadaši Nagai, ambasador Japana u Srbiji

Petak, 17. oktobar 2008. u 12 časova - Predavanje o japanskoj keramici
Predavač: Niimi Takatoši