. : INTERNACIONALNI PROJEKAT ADRIATIC CERAMICS SYSTEM : .

Očuvanje istorijske vrednosti umetnosti keramike
(Internacionalni muzej keramike, Faenca)

Italijanska majolika, 16 - 19. vek
(Muzej primenjene umetnosti)

12. februar - 12. mart 2008.


Muzej primenjene umetnosti je protekle godine kao jedan od partnera učestvovao u INTERNACIONALNOM PROJEKTU ADRIATIC CERAMICS SYSTEM, u okviru međususedskog programa INTERREG, koji finansira Evropska Unija.

Cilj ovog projekta, čiji je deo i izložba, je širenje znanja iz istorije i kulturnog nasleđa keramičke proizvodnje na tlu Italije i susednog Balkanskog poluostrva. Projekat je bio podeljen na više odvojenih aktivnosti, od sačinjavanja baze podataka keramičkih predmeta i bibliografskih jedinica iz jadranske regije, konzervacije i resatauracije keramike, popisa objekata sa keramoplastičnim ukrasima i keramičke skulpture na otvorenom, do izlaganja i publikovanja dobijenih rezultata formiranjem zajedničke izložbe.


Projekat Adriatic Ceramics System se završava izložbom pod nazivom Očuvanje istorijske vrednosti umetnosti keramike koja će biti postavljena u Muzejima u Faenci i Grotalji u Italiji, i u Muzejima u Zagrebu i Beogradu u prvoj polovini 2008. godine. Izložba se sastoji od 40 eksponata (po 10 iz svakog muzeja pojedinačno) uz tekstualne panoe o lokalnoj proizvodnji keramike za svaku regiju. Nosilac projekta je Internacionalni muzej keramike u Faenci, Italija, a osim MPU iz Beograda, u projekat je uključen i Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba.

Povodom gostovanja i u čast ove izložbe iz Italije Muzej primenjene umetnosti je paralelno priredio izložbu Italijanska majolika, 16 - 19. vek. Ovo je idealan trenutak da Muzej pokaže publici izvanrednu kolekciju italijanske majolike koju poseduje. Kolekcija koju čine tanjiri, zdele, bokali, albareli, hidrije, keramičke pločice... sastoji se od trideset predmeta, izrađenih u poznatim italijanskim keramičkim centrima od 16-19. veka (Deruta, Montelupo, Venecija, Faenca, Rim, Ferara, Doća). Izložbu prati poseban katalog autora mr Milice Križanac, kustosa MPU, čiju realizaciju je podržao Italijanski institut za kulturu iz Beograda.

Koordinator izložbe: Mr Milica Križanac, kustos, Odsek za keramiku, porcelan i staklo