. : DIPLOMA 2008 : .

DIPLOMA 2008
Izložba radova studenata pete godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

15. jul - 15. avgust 2008.


U godini obeležavanja jubileja – 60 godina postojanja i delovanja Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, 94 mlada umetnika predstaviće se od 15. jula do 15. avgusta u Muzeju primenjene umetnosti svojim najuspešnijim radovima na izložbi Diploma 2008.

Na izložbi će se predstaviti studenti završne godine svih deset specijalizovanih odseka i osam ateljea FPU - Zidno slikarstvo, Primenjeno vajarstvo, Unutrašnja arhitektura, Primenjena grafika (Grafika i knjiga; Grafički dizajn; Fotografija), Scenografija, Kostim (Savremeno odevanje; Scenski kostim), Tekstil, Keramika, Industrijski dizajn, Konzervacija i restauracija (Konzervacija i restauracija slika; Konzervacija i restauracija skulptura; Konzervacija i restauracija umetničkih dela na papiru).

Već tradicionalna izložba Diploma i ovaj put će potvrditi da studenti nisu samo pasivni primaoci znanja, već i kreativne ličnosti koje, noseći ogromnu energiju, transponuju svoja umeća u radove, čiji će tek deo biti predstavljen u MPU. Mnogobrojne nagrade osvojene još tokom studija potvrda su dobro osmišljenog i kvalitetnog programa proučavanja u različitim oblastima likovnih i primenjenih umetnosti koji se studentima pruža na fakultetu.

U katalogu izložbe, dr Ivana Kuzmanović Novović, docent FPU, ističe da izlazak na javnu umetničku scenu Beograda, diplomcima na pragu samostalnog delovanja daje i novu ulogu, a to je podizanje nivoa estetskih kriterijuma u našem društvu. „U poplavi neukusa i kiča, zadatak ovih mladih i obrazovanih umetnika je da, ispoljavajući svoj talenat, oblikuju savremenu likovnu i modnu scenu i postanu kreatori ukusa, pri tome poštujući osnovna načela umetnosti. U eri glorifikacije tzv. nove estetike, estetike kiča, potrebno je da veruju u svoju ideju, svoja istraživanja i lični doprinos umetnosti i dizajnu“, kaže dr Ivana Kuzmanović Novović, napominjući da današnje umetničko tržište zahteva rukopisna obeležja, stilove i ličnosti koje se lako identifikuju. Na kraju, ona poručuje da je očekivano da se i ovogodišnji diplomci, kao ličnosti sa individualnim pečatom, uključe u rad privrednih i kulturnih institucija, kao i da svojim novim znanjima i veštinama daju pun doprinos u oblikovanju prostora koji nas okružuje.


Komesar izložbe – Zlatko Cvetković, umetnički saradnik
Postavka izložbe
– asist. Tijana Sekulić