. : 43. DEČJI OKTOBARSKI SALON : .

43. DEČJI OKTOBARSKI SALON

UČENJE UMETNOSTI - STVARANJE UMETNOSTI
Zbirka dečje umetnosti (1958 – 2008)

1 – 23. oktobar 2008.


U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, u Odseku za obrazovanje sa zbirkom, već pola veka čuva se kolekcija dečje primenjene umetnosti. Zbirka dečjih umetničkih radova formirana je 1958. godine, a prvi dečji radovi iz zbirke nastali su u Muzeju na radionicama keramičkog kružoka.. Prikupljanjem dečjih umetničkih tvorevina nastalih na keramičkom kružokuzapočelo je stvaranje kolekcije koja je kasnije dopunjavana radovima nagrađivanim na izložbama Dečjeg oktobarskog salona, koji je osnovan 1964. godine i održava se kao godišnja manifestacija Muzeja više od četiri decenije.

Zbirka dečje umetnosti Muzeja primenjene umetnosti sadrži 900 umetničkih radova dece od 5 do 15 godina izvedene različitim tehnikama primenjene umetnosti. Radovi u zbirci imaju karakteristične sadržaje koji se odnose na detinjstvo, kao što su porodica, igre i igračke, životinje, drugarstvo, priče i bića iz mašte, život u prirodi (selu i gradu), savremeni događaji, saobraćaj, ilustracije bajki, legendi i mitova, istorijski događaji.

Na izložbi povodom 50 godina Zbirke dečje umetnosti biće predstavljen izbor od 150 radova. Najveći broj radova jesu individualni radovi, ali jedan segment zbirke obuhvata i kolektivne radove dece, što je specifičnost ove zbirke. Svi radovi ili najveći broj njih je nastao uz prisustvo pedagoga.

Najvažniji kriterijum za izbor i nagrađivanje radova je bila autentičnost dečjeg rada. Postupci upućivanja u tehnike i raznovrsne medije koji su zastupljeni u tradicionalnoj primenjenoj umetnosti kao i inovacije prisutne u savremenoj umetničkoj praksi svaki pedagog je razvijao prema sopstvenom senzibilitetu i u skladu s nastavnim zadacima školskog programa.

Izvanredna saradnja sa likovnim pedagozima u školama, koji su mahom školovani slikari, vajari, primenjeni umetnici proširila je horizonte i obuhvatila veliku populaciju mladih kako bi plemenito iskustvo s umetnošću preneli u odraslo doba zadržavajući iskru kreativnosti za životne i stvaralačke poduhvate.

Kustos izložbe: Angelina Folgić Korjak, muzejski savetnik, Odsek za edukaciju