. : ILUSTRATORI POLITIKINOG ZABAVNIKA : .


ILUSTRATORI POLITIKINOG ZABAVNIKA
Muzej primenjene umetnosti

23. avgust - 20. septembar 2007.

Politikin Zabavnik je jedinstven časopis na našim prostorima ne samo po dugovečnosti, već i po tome što se razlikuje od ostalih magazina slične orijentacije po univerzalnom pristupu temama iz raznih oblasti, od naučnih i istorijskih priča i podataka do domaćih i stranih stripova i ilustracija. Na taj način, Zabavnik je odavno zauzeo počasno mesto u pop kulturi Srbije i Jugoslavije.

Na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti su predstavljeni radovi više od stotinu umetnika koji su radili ilustracije, karikature i stripove za Politikin Zabavnik od njegovog nastanka 1939. godine do danas.


Pre Drugog svetskog rata u Zabavniku stvaraju ruski emigranti Đorđe Lobačev i Vladimir Žedrinski. U posleratnom periodu to su Ratomir Ruvarac, Božidar Veselinović, Brana Jovanović, a poslednjih dvadesetak godina Dobrosav Bob Živković, Rastko Ćirić, Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Darko Grkinić, Silva Vujović i mnogi drugi.

Bilo da su radili ilustracije, karikature ili stripove u tehnikama tempere, akvarela, tuša, kolaža ili digitalno, svaki od umetnika predstavljen na izložbi „Ilustratori Politikinog Zabavnika“ dao je poseban pečat duhu Politikinog Zabavnika, koji je oduvek bio prvi prozor u svet ilustracije i stripa, prva enciklopedija bitnih i manje bitnih stvari, magazin koji su „od korica do korica” čitali (i još uvek čitaju) devojčice i dečaci Srbije i Jugoslavije, kao i neki malo stariji klinci, jer Zabavnik je namenjen „za sve od 7 do 107 godina”.


Autor izložbe: Slobodan Jovanović, kustos MPU