. : FILUM GRANUM : ."Filum Granum – portugalski pogled", izložba nakita

Muzej primenjene umetnosti, Beograd
13. decembar 2007 - 13. januar 2008.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz

Izložbu portugalskog nakita od filigrana, MPU priređuje na inicijativu Ambasade Portugala u Beogradu, a u saradnji sa Višom školom za umetnost i dizajn iz Matozinjuša (Escola Superior De Artes e Design, Matosinhos)  i Muzejom zlata iz Travasuša (Museu Do Ouro, Travassos). Sa željom da ožive i sačuvaju tradicionalno zlatarstvo severnog Portugala, i da popularnoj, staroj tehnici filigrana daju novo, savremeno tumačenje, Viša škola za umetnost i dizajn i Muzej zlata organizovali su dva međunarodna projekta: izložbu Lakoća: oživljavanje filigrana 2004/2005, i konkurs Oživeti filigran, 2007. godine. Izbor radova sa ovih manifestacija, kao i deo tradicionalnog filigranskog nakita, videćemo na izložbi u Muzeju primenjene umetnosti, gde će biti izloženo 109 radova, od XIX-XXI veka.

kliknite na fotografiju za uvećan prikaz

Savremeni portugalski nakit od filigrana predstavljen je kroz radove dvadeset četiri mlada dizajnera okupljenih oko Više škole za umetnost i dizajn, dok je istorijski segment izložbe, po izboru Muzeja zlata, ilustrovan radovima tri zlatara iz regiona Povoa de Lanjozu kao i starim nakitom iz njihovih privatnih kolekcija i kolekcija Muzeja zlata.

Od starih, vekovima ponavljanih formi do apstraktnih, svedenih oblika, broševi, naušnice, igle, ogrlice, doživljavaju nove, neočekivane transformacije, dajući nov smisao i novo tumačenje filigranskom nakitu.

kliknite na fotografiju za uvećan prikaz

Koordinator programa: Mila Gajić, kustos, Odsek za metal i nakit