. : DECA DIZAJNIRAJU ZA DEČJI OKOBARSKI SALON : .42. DEČJI OKTOBARSKI SALON

DECA DIZAJNIRAJU ZA DEČJI OKOBARSKI SALON


Muzej primenjene umetnosti, Beograd
18. oktobar - 18. novembar 2007.


Kako bi ohrabrili pedagoge iz različitih sredina i sa različitim iskustvom da prihvate dizajn kao prirodni deo njihovog rada, ovogodišnji 42. dečji oktobarski salon pozvao je pedagoge i đake da se pozabave dizajnom. Prvi zadatak je bio Logotip i naslov. Koji bi to bio najbolji znak, simbol za LOGO Dečjeg oktobarskog salona? Predlog da deca osmisle Muzejsku maskotu koja bi im približila svet muzeja - lik, figuru, biće, model, lutku: Muzejka i Muzejku, bio je drugi zadatak. Dizajn produkata za muzejsku radnju, namenjenih za najmlađe bio je treći zadatak – pokloni, čestitke, albumi, privesci, ramovi za fotografije slike i ogledala, jastučići, ''otkačeni'' pokloni i sl. Pored predložene teme-zadatka i ove godine prihvaćeni su i svi drugi slobodni spontani dečji radovi nezavisno od tematike dizajna.

Ovde je muzej doprineo, jer često izvanredan dizajn proizilazi iz kombinacije tradicije i obnove. Programom je obuhvaćeno više oblasti, grafički dizajn, produkt dizajn, modni dizajn. Na poseban način iskazuje se imaginacija dece da u dizajnu kombinuju elemente fantazije i racionalnosti. Đaci su bili u stanju da kreiraju nove produkte unevši bezazlenu, veselu perspektivu u vizuelnu projekciju svojih zamisli. Načinivši čitavo malo bogatstvo, vašar raznovrsnih slika, objekata i predmeta eksponati izložbe nude uživanje u sitnicama, malim radostima, koje nas podsećaju na vrednost lepih manira, pažnje i ljubavi za decu i ljude kako bi u svojoj okolini ostvarili još bolji način uživanja u životu.

Pored škola i dečjih ustanova iz Beograda i gradova i mesta u unutrašnjosti Srbije, sa Kosova i Crne Gore na ovogodišnjem Dečjem oktobarskom salonu učestvju i inostrani izlagači - Deca iz Francuske škole u Beogradu, kao deca iz Italije.


Kustos izložbe: Angelina Folgić Korjak, muzejski savetnik