. : 29. SALON ARHITEKTURE : .

29. SALON ARHITEKTURE
Spontani tokovi (lokalno - regionalno - globalno)

Muzej primenjene umetnosti, Beograd
24. mart - 29. april 2007
.


Muzej primenjene umetnosti i ovog proleća tradicionalno organizuje Salon arhitekture, najznačajniju izložbu domaćih ostvarenja iz oblasti arhitekture. Ovogodišnja izložba predstavlja pregled najnovije produkcije, za poslednjih godinu dana, u različitim oblastima (arhitektura, enterijer, urbanizam, publicistika, konkursi).


Spontani tokovi (lokalno – regionalno – globalno) je moto 29. Salona arhitekture koji odražava nameru da se izrazi upitanost kako se mnogobrojne dileme prisutne u globalističkoj arhitektonskoj misli i praksi reflektuju na arhitekturu naše sredine. Ovim naslovom hteli smo da naglasimo uticaj globalne kulturološke situacije na regionalno i lokalno okruženje kao i načine kako se ona prelama u arhitektonskoj praksi, odnosno, gde se preklapaju žižne tačke interakcija. 

Na ovogodišnjem 29. Salonu arhitekture od preko 200 radova, koliko je konkurisalo za izlaganje, izabrano je oko 160. Pred nama su realizovani objekti, projekti, urbanističke studije, publikacije. Na osnovu izloženih radova može se formirati jasnija slika o "alhemiji" srpske arhitekture, ali i o "alhemiji" srpskog društva. Suočeni smo sa produkcijom koja se bazira na uticaju progresivnih spoljnih tendencija, a realno je generisana unutrašnjim stanjem društva. Očigledno je da su arhitekti odlično informisani i da stvaraju, inspirisani svetskim arhitektonskim trendovima, što potkrepljuje i nekolicina radova autora iz inostranstva.


Žiri Salona u sastavu: Vlada Slavica, predsednik, Gordana Kovačević, Anamarija Kovenc Vujić, Lazar Kuzmanov, Aleksandar Rodić dodelio je priznanja ovogodišnje manifestacije.
Kustos izložbe: mr Ljiljana Miletić Abramović, muzejski savetnik
tel: 011 / 2631 572
e-mail: ljma@mpu.org.yu