. : TAPIO VIRKALA : .

Tapio Virkala - legenda finskog dizajna

Od 19. januara do 19. marta.2006. godine
Izložba je postavljena u galerijskim prostorima MPU u prizemlju i na prvom srat

Organizator izložbe u Beogradu je Muzeju primenjene umetnosti u saradnji sa Finskim muzejom za umetnost i dizajn iz Helsinkija a uz podršku Ambasade Finske u Beogradu.


Veliku retrospektivnu izložbu Tapio Virkala legenda finskog dizajna postavili su Finski muzej za umetnost i dizajn iz Helsinkija, Finski muzej stakla iz Rihimakija i Fondacija Tapio Virkala i Rut Brik.

Koncipirana kao putujuća izložba svetsku promociju imala je 2000. godine u Helsinkiju da bi potom krenula na gostovanja u Americi i Evropi. Predstavljena je u Talinu, Torontu, Meksiko Sitiju, Filadelfiji, Vašingtonu, Sanderlendu, Lisabonu, Madridu, Zagrebu i Ljubljani.

Ovom izložbom na reprezentativan način predstavljeno je stvaralaštvo Tapia Virkale, najznačajnijeg finskog dizajnera i jednog od najuglednijih svetskih stvaralaca u oblasti dizajna.Rođen 1915. godine u malom lučkom mestu Hanko na jugu Finske, Tapio Virkala je umetničko obrazovanje vajara stekao u Helsinkiju u Centralnoj školi za umetnost i dizajn. Za kratko vreme postigao je veliki uspeh u nacionalnim okvirima sarađujući sa najpoznatijim finskim proizvođačima stakla – Italom i Karhulom kao i najvećim proizvođačem nakita i predmeta od srebra u Finskoj – Kultakeskusom.

Međunarodna priznanja stekao je izuzetnim uspesima na milanskim Trijenalima 1951 i 1954. godine, kada osvaja za redom po tri Gran prija, čime se početkom 50-tih godina izdvaja ne samo kao najuspešniji finski dizajner već i najznačajniji autor u okviru šireg korpusa Skandinavskog dizajna.

kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Rad u dizajnerskom studiju Rejmonda Levija u Njujorku od 1955-56 godine kao i više decenijska saradnja sa čuvenim nemačkim proizvođačem porcelana Rozentalom od 1956-85. godine i italijanskim proizvođačem Murano stakla Veninijem od 1965-85. godine, doneli su Virkali svetsku slavu i ugled. Tokom četiri decenije dugog, bogatog i raznovrsnog umetničkog rada, stvorio je mnoga od klasičnih dela svetskog dizajna radeći pre svega u tradicionalnim materijalima staklu, porcelanu, metalu i drvetu.

Nalazeći inspiraciju u prirodi i geometriji Virkala je stvarao autentične i originalne biomorfne oblike ponekad sasvim jasno prepoznatljive kao - ptica, školjka, vlat trave ili list. a ponekad potpuno apstraktne i svedene do osnovnih goemetijskih formi.
Ravnopravno opredeljen za izradu umetnički oblikovanih unikatnih predmeta kao i za serijske industrijske proizvode, Virkala je izuzetno uspešno spajao zanat, industrijske tehnologije i umetnost stvaralački kombinujući različite medije, materijale i tehnologije. Mnogi od njegovih radova naročito u oblasti dizajna stakla i porcelana odavno su deo istorije dizajna. Neki se još uvek nalaze u proizvodnji iako je Tapio Virkala umro 1985. godine.

kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Izložbu prati monografija na engleskom jeziku Tapio Virkala, oko, ruka i misao grupe autora, kao i katalog na srpskom jeziku u izdanju Muzeja primenjene umetnosti , autor teksta kataloga je Dejan Sandić.

Povodom otvaranja izložbe Tapio Virkala legenda finskog dizajna u Beogradu, gospođa Eva Viljanen kustos Muzeja za umetnost i dizajn iz Helsinkija održala je 20. januara u galeriskom prostoru Žad Muzeja primenjene umetnosti predavanje o finskom dizajnu i stvaralaštvu Tapio Virkala.

Postavka izložbe Arhitektonski biro Juhani Palasma, arh. Temu Taskinen
Koordinator programa Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju