. : IZLOŽBA STAKLA EMME VARGE : .

izložba stakla Eme Varge

„SNIVATI DOLE SASVIM JUŽNO“
8. jun – 8. jul 2006.

Emma Varga (1952) je umetnica međunarodnog renomea koja već više od deset godina živi i radi u Australiji. Diplomirala je 1975. godine na Katedri za keramiku i staklo Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Iste godine postala je član ULUPUDS-a sa statusom samostalnog umetnika. Narednih godina sarađivala je sa Industrijom stakla u  Paraćinu i u Pančevu, kao i sa galerijom Sebastian u Beogradu i Dubrovniku.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Tokom poslednje decenije, u Australiji, usavršila je specijalnu tehniku oblikovanja stakla, koristeći hiljade staklenih komadića koje poput mozaika uklapa u trodimenzionalne skulpture topljenog i glačanog stakla. Njeni radovi nose pečat sjajnih boja neba i okeana, plamtećeg horizonta zalazećeg sunca - prve impresije koja je obeležila Emin dolazak u Australiju.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Stvaralaštvo Eme Varge ovenčano je mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim priznanjima. Prestižni muzeji i galerije širom sveta poseduju kolekcije njenih radova (Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, Galerija Sebastian u Dubrovniku, Glassmuseum Ebeltoft u Nemačkoj, The Arrango Design Foundation u Majamiju, The Glassgallerie Immenhausen u Nemačkoj, The Interglass Symposium Collection u Češkoj).

kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Tokom poslednjih nekoliko godina, rad Eme Varge neprekidno je predstavljan na izložbama u Australiji, Sjedinjenim Američkim Državama, u Evropi i jugoistočnoj Aziji. Njen rad je galerija Object izabrala da predstavlja Australiju na izložbi Import Export : Global Local, priređenoj u Muzeju Viktorije i Alberta u Londonu 2005. godine. Bila je predstavljena u značajnoj publikaciji Australijsko staklo danas 2005. godine. Takođe, čekaju je samostalne izložbe u melburnškoj Modernoj galeriji Axia 2006. godine i u galeriji JamFactory u Adelejdu 2007. godine.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, na izložbi „Snivati Dole sasvim južno“, umetnica će se predstaviti beogradskoj publici sa preko stotinu najnovijih radova.

Koordinator programa: Dejan Sandić, kustos za međunarodnu saradnju