. : 40. DEČJI OKTOBARSKI SALON : .

40. DEČJI OKTOBARSKI SALON

 „LUTKE I LUTKARSKO POZORIŠTE“

20. oktobar – 11. decembar 2005. godine


Dečji oktobarski salon je manifestacija posvećena edukaciji dece u oblasti primenjene umetnosti, koja ima za cilj negovanje autentične vizuelne kulture detinjstva. Sedište manifestacije nalazi se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, gde je tokom četiri decenije izlaganja i vrednovanja umetnost dece dobila status umetničkog dobra od kulturne vrednosti. To potvrđuju mali izlagači tokom 40 generacija, danas dekani umetničkih fakulteta, profesori umetničkih škola i poznati umetnici.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Dečji oktobarski salon ima karakter tradicionalne izložbe na kojoj se izlažu umetnički radovi dece realizovani u toku jedne školske godine, uzrasta od 5 do15 godina. Ovom manifestacijom Muzej daje deci priliku da upoznaju tradiciju i kulturu stvaranja sredine u kojoj odrastaju, kao i kulturu i civilizaciju savremenog sveta.  

Ovogodišnja izložba 40. DEČJEG OKTOBARSKOG SALONA posvećena je lutkama koje su deca kreirala i ostvarila u saradnji sa pedagozima vizuelno-likovne kulture u školi, u ateljeima za rad sa decom, u vrtićima i igraonicama za predškolski uzrast. Izložba nas uvodi u savremeni svet lutaka, gde smisao lutke igračke, lutke u nastavi, lutke za oživljavanje likova iz priča, bajki i u pozorištu uz dramatizaciju i pozorišni nastup dece i glumaca, obuhvata kompleksnost različitih tipova umetničkog izražavanja.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Na ovogodišnji konkurs Dečjeg oktobarskog salona prispelo je 2500 radova od čega je selekciona komisija odabrala ukupno 250 radova za izlaganje. Učešće su uzela deca iz Beograda i iz drugih gradova Srbije i Crne Gore, Internacionalna škola iz Beograda i Ruska škola, a po prvi put Salon ima i međunarodne učesnike, decu iz Italije čiji radovi ravnopravno učestvuju na izložbi.  Međunarodna saradnja sa Italijom ostvarena je zahvaljujući Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu.

Ovogodišnja tema „Lutke i lutkarsko pozorište“ uvodi nas u umetnost lutkarstva i u lutkarsko pozorište, gde su zastupljene sve umetnosti: pokret, poezija, drama, umetnost boje, oblika, sna i stvarnosti. Danas je scena lutaka uglavnom namenjena deci. Uz pomoć lutke dete u ranom uzrastu prepoznaje životne uloge i prisne odnose u porodici. Kroz igru sa lutkama vrši personifikaciju ličnosti dok u fantaziji oživljava likove iz mašte, priča i bajki. Izgled lutke određen je formalnim odlikama njene vizuelne pojave i u kontekstu je sa umetničkim oblikovanjem kulture u kojoj je lutka nastala. Lutka bez premca oživljava finese i tanane ćudi u kojima se otkriva raskoš ljudske prirode. Lep kao lutka je dečji lik, lepa kao lutka je prava lepotica. Lutka je i idealizovana lepota, simbol lepih i dobrih ljudskih osobina. U negativnom smislu ona može predstavljati neispunjenost i taštinu.


kliknite na fotografiju za uvećan prikaz sa legendom

Radovi iz selekcije Dečjeg oktobarskog salona daju sliku vedrog doba detinjstva, nudeći ideje i inspiraciju kako se lutke mogu praviti, umesto da se samo kupuju. Na radionicama organizovanim u pratećem programu Salona, učićemo da budemo lutkari, i da se igramo kao glumci u lutkarskom pozorištu.

Kustos izložbe:
Angelina Folgić Korjak, muzejski savetnik, kustos izložbe  064 25 45 631

Kontakti:
Odsek za odnose sa javnošću 32 85 019 
Mr Milica Cukić PR MPU 063 33 81 60
Lidija Seničar 064 254 55 89