< < < NAZAD
Stalna postavka u Muzeju primenjene umetnosti

TRAG U DRVETU
Autor izložbe Marija Bujić

od 6. novembar 2004.
Pozivno pismo za škole

Pozivamo Vas na stalnu postavku izložbe:

"TRAG U DRVETU"

"Trag u drvetu" je stalna izložbena postavka Muzeja primenjene umetnosti i nalazi se u galeriji "Inkiostri", na drugom spratu Muzeja.

Osnovna namena izložbe je da približi i objasni publici tehnike ukrašavanja nameštaja i učini dostupnim široj javnosti eksponate iz Odseka za stilski nameštaj i drvo sa zbirkama, nastale u periodu od XV do prve decenije XX veka.

Kroz četrdesetominutno vodjstvo djaci su u prilici da se upoznaju sa različitim stilskim epohama, različitim vrstama materijala od kojih je načinjen nameštaj kao i najznačajnijim tehnikama ukrašavanja drveta.

Posetom stalnoj postavci, može se značajno uticati na usvajanje novih i primenu stečenih znanja, kao i razvoj kreativnosti kod dece i omladine.

Zainteresovani za organizovane posete se mogu javiti na telefone:
011 / 2626 841; 2626 494
063 / 83 85 623

Kontak osoba: Lea Zei
RADIONICE NA STALNOJ POSTAVCI STILSKOG NAMEŠTAJA "TRAG U DRVETU"


Prva radionica:
Tema: MOJA SOBA
Uzrast: deca predškolci
Tehnika: kolaž

Muzej primenjene umetnosti kao medijator u okviru stalne postavke organizuje obrazovne radionice.

Teorijski deo: Radionica počinje vođenjem kroz izložbu koje je skraćeno i prilagođeno uzrastu sa korišćenjem dijaloške metode. Cilj vođenja je upoznavanje sa karakteristikama stilskog nameštaja i njegove namene.

Praktičan deo: Ovaj deo podrazumeva "grubo" sečenje fotografija delova nameštaja iz časopisa po dečijem izboru. Zatim sledi faza lepljenja na papir tako što deca prvo treba pažljivo da iseku fotografije do ivice.

Cilj: Radionica je osmišljena da deca vežbaju motoriku i da obraćaju pažnju na detalje.

Druga radionica
Tema: NAŠA KUĆA
Uzrast: deca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole
Tehnika: kombinovana

Teorijski deo: Ovaj deo podrazumeva vođenje kroz izložbu koje je prilagođeno uzrastu, korišćenjem dijaloške metode. Cilj vođenja je da se deca upoznaju sa istorijskim vrednostima i vrstama materijala od kojih je sačinjen nameštaj.

Praktičan deo: Kuća se pravi od velike kartonske kutije tako što se ona oboji ili obloži šarenim papirom i podeli na pregrade tj.sobe. Zatim se pravi nameštaj od različitih materijala i u raznim veličinama. Đaci rade podeljeni po grupama.

Cilj: Radionica je namenski osmišljena za ovaj uzrast i ima za cilj da deca kroz igru stiču osnovna saznanja o planu, materijalu, teksturi, o okruženju (enterijeru).

Autor radionica: Lea Zei, vodič stalne postavke
Kontakt: Lea Zei
Telefon: 011/ 2626 494; 2626 841; 063/ 83 85 623

VODJENJA I RADIONICE NA STALNOJ POSTAVCI STILSKOG NAMEŠTAJA "TRAG U DRVETU"
ZA TREĆE DOBA

Rad sa publikom trećeg doba u toku prezentacije izložbe ima za cilj da im približi način na koji je nekad stvaran, korišćen i umetnički oblikovan, stilski nameštaj. Tehnike ukrašavanja bile su značajne zbog upotrebe skupocenih meterijala, načina obrade drveta i umetanja dekorativnih detalja, ali i samog tehnološkog procesa pripreme drveta za izradu vrlo reprezentativnih komada nameštaja.

Šetnjom kroz vekove želimo da im dočaramo atmosferu prošlih epoha, prikažemo eksponate iz Odseka za stilski nameštaj i drvo, učinimo ih dostupnim, i omogućimo im da kulturno-umetničkim sadržajem izložbe "Trag u drvetu" obogate svoju svakodnevnicu.

Uz razgovor i druženje prisetićemo se starih beogradskih porodica, istorijskih podataka o predmetima koji diskretno dočaravaju i odslikavaju duh tog vremena.

Zaiteresovani za organizovane posete se mogu javiti na telefone:
011 / 2626 841; 2626 494
063 / 83 85 623

Kontakt osoba: Lea Zei

Autor izložbe: Marija Bujić, viši kustos, Odsek za stilski nameštaj