Muzej primenjene umetnosti - Beograd / LAMPE, IGRAČKE I SVE OSTALO - NEBOJŠA VESELINOVIĆ ĐURA
Home Next

Lampe, igračke i sve ostalo
Nebojše Veselinovića-Đure

6. april do 6. maja 2004. godine

 

Izložba Nebojše Veselovića Đure od 6-27. aprila 2004. godine ima za cilj da beogradskoj publici predstavi raznovrstan i celoviti opus ovog umetnika primenjene umetnosti koji je godinama radio mnogo, a malo izlagao. Dve samostalne izložbe (Galerija Atrijum 1988. godine i Galerija jugoslovenske umetnosti 1996. godine) i nekolicina kolektivnih prethodile su ovoj izložbi u Muzeju primenjene umetnosti.

Nebojša Veselinović-Đura (rođen 1951. godine) završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu – Odsek keramika. Keramika je u početku karijere bila osnovna preokupacija umetnika, kada je stvarao maštovite predmete( lampe, tanjire, posude) u tamno zelenoj boji sa crnim prugama na kojima su se krile životinjice nepoznatog porekla. Zatim je počeo da uvodi mesing, kombinujući ga sa tamno zelenom keramikom dobijajući predemete neverovatnih oblika i snage. Ubrzo Veselinović istražuje i druge materijale: staklo, drvo, sedef, plastiku oblikujući prepoznatljive objekte sa ekstravagantnim detaljima.

 
       
   
       
 

Kako kaže Dragana Palavestra u tekstu kataloga izložbe:»Nikada niste sigurni kako ovi neobični predmeti, komadi nameštaja ili lampe zaista funkcionišu. Da li su to predmeti primenjene umetnosti ili neke hibridne prikaze? Da li se fioke ormarića istinski otvaraju, ili imaju neku drugu, nadrealnu ulogu?«

Neosporno je da je Nebojša Veselinović Đura majstor svog zanata, vizionar i esteta. Dijapazon njegovog stvaralaštva je ogroman u kome svaki predmet postaje svojevrsno visoko estetizovano umetničko delo. Svojom markatnom pojavom, vanserijskim ponašanjem i nadasve velikim talentom da sve pretoči u umetnost. N.V. Đura je odavno postao legenda i zaštitni znak umetničkog Beograda i sigurni smo da će naši sugrađani uživati u ovoj izložbi.

 
 

Kustos izložbe: Mr Bojana Popović, viši kustos