Muzej primenjene umetnosti - Beograd / 3. BIJENALE SCENSKOG DIZAJNA

TREĆE BIJENALE SCENSKOG DIZAJNA

7. - 30. septembar 2000.

 

Po treći put, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, YUSTAT je predstavio jugoslovensku scensku produkciju na Velikoj izložbi Bijenala scenskog dizajna.

Ova izložba bila je od naročitog značaja za YUSTAT jer je ilustrovala izuzetno težak period za lokalnu umetničku produkciju, uključujući i period intervencije NATO u tadašnjoj Jugoslaviji. Uprkos opštoj krizi produkcije u zemlji, selekcija trećeg Bijenala bila je znatno proširena u odnosu na prethodne. Selekciona komisija odabrala je 292 rada u pet glavnih kategorija.

U okviru programa bijenala, YUSTAT je u Ateljeu 212 po prvi put realizovao jedan od svojih najznačajnijih međunarodnih projekata: multidisciplinarni simpozijum iz ciklusa “Spektakl-Grad-Identitet”, te godine pod naslovom “Balkanski gradovi – pozornice kraja XX veka”. Program Trećeg bijenala scenskog dizajna obuhvatio je i godišnji sastanak Komisije za obrazovanje OISTAT, održan u Beogradu i Subotici. Uz niz javnih prezentacija i predavanja u okviru ovih konferencijskih programa, YUSTAT je u Novom Sadu predstavio radove mladog scenografa Aleksandre Zdravković, kao i radove sa studentskog arhitektonskog konkursa “Balkanski gradovi – pozornice XXI veka” u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.