Muzej primenjene umetnosti - Beograd / 39. DEČJI OKTOBARSKI SALON

 

39. DEČJI OKTOBARSKI SALON

RADIONICA I IZLOŽBA
 
   

PRVI KORACI U DIZAJNU
od nacrta do modela uz pomoć Muzeja i mašte

       
 

RADIONICA 19-22. oktobra 2004.

IZLOŽBA 19. oktobra-21. novembra 2004.
 
   
 
 

Ovogodišnji 39. dečji oktobarski salon bio je posvećen oblasti dizajna i pored tradicionalne izložbe imao je ''aktivne radionice'' u prostoru Muzeja. Realizovan je kreativni rad sa decom u oblasti primenjene umetnosti i dizajna koji je pokazao koliko se obrazovni rad m o že uspešno obogatiti muzejskim sadržajima. Radionica je obuhvatila više oblasti dizajna: enterijer i nameštaj, ukrasne i upotrebne predmete, tekstilne, odevne i modne predmete, grafički dizajn i dizajn ambalaže.Učesnici radionice izveli su nacrte za igru ''Memorija'', koji su reprodukovani na kartonima ove igre. Upoznajući mogućnosti primene svog umetničkog rada deca su učestvovala u procesu izvođenja sopstvenih ideja od nacrta do završnog produkta.

 
       
 
 
   
 
 

Saradnju u koncipiranju programa i realizaciji završnog produkta Radionice u vidu igre ''Memorija'' pružili su Dušan Vuksan i Slobodan Manojlović, profesori FPU na odseku za Industrijski dizajn. Neposredan kontakt sa decom poveren je voditeljima radionice Ljiljani Perunović, likovnom pedagogu za osnovno školski uzrast i Mirjanoi Dimitrijević, likovnom pedagogu za predškolski uzrast.

 
   
   

Selekciona komisija izvršila je izbor za prvi segment izložbe i učešće đaka na radionicama na osnovu kvaliteta radova. Učestvovalo je ukupno 36 učesnika iz Beograda, Užica, Obrenovca, Subotice, Vršca, Lazarevca, među kojima se nalaze deca predškolskog uzrasta i đaci od prvog do osmog razreda osnovne školče, starosti od 5 do 15 godina u pratnji likovnih pedagoga i roditelja.

   
   

Izložba 39. dečjeg oktobarskog salona imala je tri segmenta, od čega je prvi deo bila selekcija radova podnetih na konkurs, drugi deo činili su radovi nastali na radionicama, dok su radovi koje je sa decom izvela Mirjana Dimitrijević u vrtićima Palilule realizovani na osnovu programa ''Umetnička dela u dečijem svetu'' , autora Vesne Janjević-Popović, predstavljali treću celinu.

Kustos izložbe i radionice: Angelina Folgić-Korjak