47. дечји октобарски салон
Београд град културе - дечја уметничка атракција

47. дечји октобарски салон

Радионица мозаика
Уметност уживо - разумети процес и открити могућности!

Поводом 47. дечјег октобарског салона

У Музеју примењене уметности од 18 до 23. јуна 2012. године одржана је радиоица мозаика намењена ученицима узраста од 8 до 16 година. Учесници су имали прилику да се упознају с уметношћу мозаика путем предавања и кроз реализацију сопствених мозаичких радова по класичном поступку од природног материјала у музејској учионици и радионици. Полазници су припремали нацрте на папиру, које су затим копирали оловком на флис папиру. Цртежи на флис папиру послужили су као основа за фиксирање каменчића природним лепком од брашна и воде. Каменчићи који су коришћени природног су порекла, прерађени у тесере мањих димензија од камена различите структуре, боје и тврдоће. На радионицама смо видели да смо у стању да покренемо и инспиришемо децу да се посвете организованој делатности током пет дана и да успешно обаве задатак с посвећеном пажњом. Видели смо да деца могу да прате целокупан процес и да су поносна на свој рад. Изведено је 17 мозаичких радова који ће бити изложени на 47. Дечјем октобарском салону.

Фрагмент мозаика с Косанчићевог венца у центру Београда припада античком времену с краја I и почетка II века, део је пода ископане римске палате с мозаичким подом коју је открила Гордана Цветковић Томашевић. Овај фрагмент био је почетна инспирација да се позабавимо мозаиком и да обухватимо историјско искуство које нас повезује с људима који су на простору Београда неговали лепоту уметности античког света.

Водитељ радионице: Петар Вујошевић, академски сликар, члан уметничке групе Аметист бави се уметношћу мозаика и промовисањем мозаичког наслеђа, познастих историјски сачуваних мозаичких локалитета у нашој средини.

Музејска модерација: Ангелина Фолгић Корјак, музејски саветник и Јелена Кнежевић, кустос, Музеј примењене уметности

Аутор фотографија: Веселин Милуновић

Фотографије радионице

Фотографије радова

Вања Влаисављевић, 12 година
Јована Пећанац, 11 година
Нина Ћупрић, 13 година
Бојан Илић, 12 година
Даница Петровић, 13 година
Ивана Жула, 13 година
Миа Рамовш, 13 година
Симона Радојевић, 12 година
Јована Иковић, 12 година
Марија Иковић, 11 година
Александра Кујовић, 12 година
Олга Бунчић, 11 година
Кристина Орлић, 6 година
Софија Вујић, 8 година
Уна Глишић, 11 година
Јања Билбија, 13 година
Владана Сушић, 12 година
Мина Степановић, 12 година
Теодора Вишњић, 13 година
Софија Орлић, 10 година