52. дечји октобарски салон
Музика је најбоља
44. дечји октобарски салон
44. дечји октобарски салон посвећен је обележавању 200. годишњице рођења Чарлса Дарвина и 150. годишњици објављивања чувеног дела “Порекло врста“, као и обележавању 130. годишњице рођења нашег чувеног научника Милутина Миланковића.
Чарлс Дарвин (1809-1882)


Putovanje brodom Bigl

Чарлс Дарвин рођен је 12. фебруара 1809. године у месту Шрусбери у Енглеској, као пето од шесторо деце добростојећег лекара Роберта Воринга и Сузане Веџвуд. У локалну школу пошао је 1818. године, а у 16 години започео је студије медицине у Единбургу. Две године касније, уписује студије богословије на универзитету у Кембриџу. Као млади природњак 1831. године полази на петогодишњи пут око света истраживачким једрењаком „Бигл“. Дарвин се оженио Емом Веџвуд и 1842. године њихова породица се сели у кућу у малом селу Дауну, где су живели до краја живота. Имали су десеторо деце.

Дарвин нам је помогао да разумемо различитост између нас, а да истовремено поштујемо наше заједничко порекло. Пре Дарвина мислило се да је свака врста настала одвојено и самостално, остајући непромењена од почетка света. У Дарвиново време Црква никако није могла да прихвати да је „и човек као сваки живући организам на земљи, настао као резултат еволуције“.

Дарвин је описао ствари онако како их је видео. Петогодишња пловидба бродом Бигл, током које је успео да истражи флору и фауну разних предела света, што га је инспирисало да напише своје капитално дело.


Od majmuna do čoveka

Стварност еволуције широко је прихваћена током Дарвиновог живота, али његова нарочита теорија – с природним одабирањем као главним узроком – није доживела тријумф све до 1940. године, када је успешно здружена с генетиком.