< < < NAZAD
35. SALON ARHITEKTURE
Još uvek imamo arhitekturu...
27. mart - 30. april 2013.

Svečano otvaranje i dodela nagrada: sreda, 27. mart 2013. u 19h, MPU

Kustos Salona i urednik kataloga: mr Ljiljana Miletić Abramović, kustos Odseka za arhitekturu i v.d. direktora MPU

Organizator: Мuzej primenjene umetnosti, Beograd

KNAUF i Salon arhitekture pozivaju vas
na After Party (19:30 - 21:30 h),
u kafeu „Amelija“, Topličin venac 4

35. SALON ARHITEKTURE

Još uvek imamo arhitekturu... je slogan pod kojim će se održati 35. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti od 27. marta do 30. aprila 2013.

Salon arhitekture se tokom svog višedecenijskog postojanja profilisao u kultnu instituciju beogradskog arhitektonskog i kulturnog života koja dokumentuje, promoviše i afirmiše arhitektonske vrednosti, podstiče jačanje identiteta struke, okuplja arhitekte svih generacija i neguje saradnju.

Priprema ove velike izložbe posvećene arhitekturi, svake godine postavlja nove izazove i promišljanja o značaju i smislu arhitekture oko nas, jer arhitektura, nepogrešivo i vidljivo, odražava ono što društvo u Srbiji (ne)smatra važnim.

Osim takmičarskog dela u okviru atraktivnog pratećeg programa predstaviće se i veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva. Biće otvorene brojne teme bitne za savremenu arhitekturu i društvo, a studenti i zainteresovana publika u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica dobiće šansu za razmenu iskustava.

Na konkurs za 35. salon arhitekture prijavljeno je 238 radova; selekciona komisija je za izlaganje odabrala 141 rad, a u konkurenciji za nagrade su 93 rada.

Žiri koji se sastoji od uglednih domaćih i internacionalnih arhitekata (Maša Bratuša, Vesna Cagić Milošević, Radivoje Dinulović, Andrej Kalamar i Grozdana Šišović) dodeliće prestižni Grand Prix kao i nagrade po kategorijama: arhitektura, urbanizam, enterijer, eksperiment i istraživanje, gost, publikacije.

Ove godine, na predlog Saveta Salona arhitekture (Slobodan Selinkić, Ilja Mikitišin, Ljiljana Miletić Abramović, Milena Obradović i Zorica Savičić) biće ustanovljene i dodeljene i dve nove nagrade: za arhitektonsku kritiku i za fotografiju.

Tokom trajanja 35. salona arhitekture muzejske publikacije, na temu savremene arhitekture i dizajna, prodavaće se po značajno povoljnijim cenama.

Sve detaljnije informacije o programu 35. Salona arhitekture biće blagovremeno istaknute na sajtu Muzeja primenjene umetnosti www.mpu.rs.