PREDSTAVLJANJE REPUBLIKE SRBIJE NA 17. BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI 2020. - KAKO ĆEMO ŽIVETI ZAJEDNO? / HOW WILL WE LIVE TOGHETER?

PREDSTAVLJANJE REPUBLIKE SRBIJE NA 17. BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI 2020. - KAKO ĆEMO ŽIVETI ZAJEDNO? / HOW WILL WE LIVE TOGHETER?

10. februar 2020. - 22. maj 2021.

            

Izložba pomerena za 2021.

8. jun 2020.

17. Međunarodna izložba arhitekture u Veneciji 2020. Kako ćemo živeti zajedno / How will we live together? pomerena je za 2021. ( 22. maj – 21. novembar 2021).

Pripreme nastupa Republike Srbije na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2021. biće nastavljene u kontinuitetu tokom 2020. i 2021.

Link za zvanični press release-Biennale Architettura o pomeranju manifestacije za 2021.

Info

10. februar 2020.

PREDSTAVLJANJE REPUBLIKE SRBIJE NA 17. BIJENALU ARHITEKTURE U VENECIJI 2020. – KAKO ĆEMO ŽIVETI ZAJEDNO? / HOW WILL WE LIVE TOGHETER?

Srbiju će na 17. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji koja će se održati od 23. maja do 29. novembra 2020. godine u Veneciji predstavljati projekat „Osmi kilometar / 8th kilometer“, autorskog tima koji čine Iva Bekić, Irena Gajić, Dalia Dukanac, Stefan Đorđević, Snežana Zlatković, Mirjana Ješić, Hristina Stojanović i Petar Cigić.

Predstavnik Republike Srbije na Venecijanskom Bijenalu arhitekture izabran je na konkursu koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala:Kako ćemo živeti zajedno? / How will we live togheter?“ koju je postavio Umetnički direktor – kustos predstojećeg Bijenala arhitekture u Veneciji, američko libanski arhitekta Hašim Sarkis (Hashim Sarkis). Svoj izbor teme objasnio je između ostalih sledećim rečima: “Potreban nam je novi dogovor o prostoru. U kontekstu širenja političkih podela i rastućih ekonomskih nejednakosti, pozivamo arhitekte da osmisle prostore u kojima možemo velikodušno živeti zajedno: zajedno kao ljudska bića koja, uprkos našoj sve većoj individualnosti, žude da se povežu kako međusobno, tako i sa drugim vrstama, širom digitalnog i stvarnog sveta; zajedno kao nova domaćinstva u potrazi za raznovrsnijim i dostojanstvenijim prostorima za življenje; zajedno kao novonastale zajednice koje zahtevaju pravednost, uključivanje i prostorni identitet; zajedno preko političkih granica da zamislimo nove geografije udruživanja; i zajedno kao planeta suočena sa krizama koje zahtevaju globalno delovanje ako uopšte želimo da nastavimo da živimo… … Istovremeno, Bijenale arhitekture 2020 ističe i da kroz materijal, kao i kroz prostorne i kulturne specifičnosti, arhitektura inspiriše načine zajedničkog života. U tom pogledu, pozivamo učesnike da naglase one aspekte glavne teme koji su isključivo arhitektonski…“
. . .

Ceo tekst

Izbor fotografija

Konkurs: linkovi