Gift

Gift

Napravite poklon za dragu osobu u Muzeju primenjene umetnosti

23. januar - 30. septembar 2020.

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu, umetnička grupa Blast Theory i British Council pozivaju vas da isprobate aplikaciju Gift (Poklon) i da istražite muzej na jedan nov način. Aplikacija vam omogućava da, kao posetilac muzeja, uz pomoć svoga mobilnog telefona, pošaljete prijateljima virtuelni poklon – prikaz odabranog muzejskog eksponata. Za početak, dovoljno je da skenirate QR kod ili da otvorite link koji ćete pronaći na posterima i razglednicama na ulazu u muzej. Potom, pratite instrukcije u aplikaciji i napravite digitalni poklon koji ćete poslati dragoj osobi.

Aplikacija Gift biće poklonjena Muzeju primenjene umetnosti 22. januara 2020. godine, na zvaničnom otvaranju PlayUK 2020 festivala, koji je organizovao British Council u partnerstvu sa SGA (Asocijacijom industrije video igara Srbije) i Nordeus HUB-om. Tom prilikom posetiocima će se obratiti direktorka British Council-a za Srbiju Kler Sirs (Clare Sears), direktorka UK gejming asocijacije Džo Tvist (Jo Twist), član upravnog odobra SGA Miroslav Mićević, direktorka Muzeja primenjene umetnosti Ljiljana Miletić-Abramović i zamenica ambasadorke Velike Britanije u Srbiji Rebeka Fabrici (Rebecca Fabrizi).

Od 23. do 31. januara 2020. aplikaciju Gift moći ćete da koristite na izložbi Moda u modernoj Srbiji, dok se 4. februara 2020. aplikacija „seli“ na stalnu postavku Muzeja primenjene umetnosti Na prvi (p)ogled, gde će biti u funkciji do 30. septembra 2020. Aplikacija radi na engleskom jeziku, ali svoje poruke prijateljima možete snimati i pisati na srpskom ili na kojem god drugom jeziku želite.

Povodom puštanja u rad aplikacije Gift, ulaz u Muzej primenjene umetnosti biće besplatan u subotu, 25. januara 2020.

PlayUK je platforma British Council-a koja ima za cilj da podrži kreativnost u digitalnom svetu, ponudi pristup novim veštinama i znanju kao i da kreira i ojača interakciju umetnosti i tehnologije. Kroz stvaranje veza između umetnosti i IT sektora i povezivanje profesionalaca iz Velike Britanije i zemalja zapadnog Balkana, ovaj program se bavi temama kao što su programiranje, gejming, virtualna stvarnost (VR), proširena stvarnost (AR), animacija, interaktivni sadržaj i narativni dizajn. U ovom izdanju, PlayUK se fokusira na video igre, gejming kulturu, kao i na približavanje britanske i lokalne gejming scene, uz povezivanje kreativaca koji stvaraju u ovoj oblasti.

Više o PlayUK 2020

Blast Theory je jedna od najznačajnijih multidisciplinarnih grupa iz Velike Britanije, koja već tri decenije eksperimentiše sa interaktivnom umetnošću, istražujući društvene i političke aspekte tehnologije. Njihovi radovi predstavljeni su na Bijenalu u Veneciji i Filmskom festivalu Sandens. Kombinujući popularnu kulturu, tehnologiju i igre, rad Blast Theory briše granicu između fikcije i stvarnosti. Grupu vode Met Adams (Matt Adams), Džu Rou Far (Ju Row Farr) i Nik Tandavanidž (Nick Tandavanitj).

Više o projetku Gift